Türkiye'nin dört bir tarafına 321 cami yaptırdı! 84 yaşındaki Hasan usta mimarlara örnek oldu

Konya’da yaşayan 84 yaşındaki Hazan Hezer 1970 yılından bu yana toplamda 321 cami yaptığı öğrenildi. Akademi de eğitimlere katılan Hezer tecrübelerini genç nesillere aktarmaya başladı.

Konya’da yaşayan ve 1970 yılından beri Türkiye’nin dört bir tarafına 321 cami yaptıran Hasan Hezer Mimar Sinan’ın eserlerini örnek alarak cami inşası yapmaya başladı. Konya’da 250, Ankara, İzmir ve İstanbul’da ise 71 cami inşa eden Hezer, geçtiğimiz günlerde İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesinde düzenlenen Uluslararası Cami Tasarımı Yaz Okulunda tecrübelerini paylaştı.

HAYATINI CAMİ İNŞASINA ADADI

300’ün üzerinde kubbeli cami inşa ettiğini belirten Hezer, ‘’İnşaatlar yapıyoruz, 3-4 senede epey büyük inşaatlar yaptık. Camilere de öylece başladık. İlk camiyi yevmiye olarak yaptım ve bitirdik. Dernek, 'bundan sonra cami işleri sana ait' dedi. Öylece başladık. Uluırmak Kur'an Kursu Camii yaptık, başka yerlerde yaptık. Her sene 1-2 cami yaptık. Sonradan senede 10 cami yaptığım da oldu. Sakarya'daki camiyi yaptığımda 10 cami vardı elimdi. Onları da devam ettirdik. Öylece devam ettik geldik çok şükür. Tahminim kubbeli camiler 300'ün üzerindedir. Düz camiler de yaptım. Şadırvanlar yaptık. İnşaata da devam ettik, sonra bıraktık. Son 8-10 senede hep cami yaptık.’’ Dedi.

'ÇİMENTO KAĞITLARINA ÇİZDİM'

Hezer kağıt bulamadığı zaman avucunun içine ve çimento kağıtlarına cami çizimleri yaptığını belirterek, ‘’Hangisini istiyorlar, gelirler, bakarlar, gezerler, biz bu model isteriz derlerse biz bu model yaptık. Bin metrekare de olur, 2 bin metrekare de olur, 100 metrekare de olur. Kaç ayak üzerine oturduğunun takibini yaparım, ona göre çizerim. Fotoğraf falan istemem. Avucumun ortasına da çizerdim. Çimento kağıtlarının üzerine çizerdim. Karaman İmam-ı Azam Camisini, caminin önüne oturdum, orada çimento kağıtlarına çizdim. O da mimarlar odası dergisinde var.’’ İfade etti.

HEZER'İN ÖZGÜN ÇALIŞMALARI MİMARLARA IŞIK OLDU

Uluslararası Cami Mimarlığı Sempozyumu’na katılan Teknik Üniversitesi (İTÜ) İç Mimarlık Fakültesinden Doç. Dr. Ahmet Gün Hazan Hezer’in yaptığı camilere ilişkin özgün ve anlamlı olduğunu belirterek, ’’Hasan Hezer ustamız deneyerek yapma, deneyerek öğrenme, deneyerek uygulama noktasındayken cami mimarlarına, cami inşaatına özgün bir yaklaşım gerçekleştirmiştir. Hasan Hezer'in ustalığı ve cami çalışmaları aslında bu noktada kalfalığı, ustalığın ve eş zamanlı olarak mimarlık ve inşaat pratiklerini sentezlemesi bakımından günümüze önemli bir referans sunmaktadır. Özellikle deneyimleyerek, keşfederek ve sahada görerek, gerek kalıpçılık olsun gerek onun dökümü olsun cami mimarlığında yapmış olduğu çalışmalar Türkiye'de yüzleri aşkın bir yapıda özgün bir yere sahip ve özgün bir model oluşturma konusunda anlamlı bir yere sahip.’’ Dedi.

Mahinur Özdemir Göktaş: Şiddetin nedenlerini ortadan kaldırmak için çalışacağız

İLİŞKİLİ HABER

Mahinur Özdemir Göktaş: Şiddetin nedenlerini ortadan kaldırmak için çalışacağız
Rize'de bir öğrenci KYK manzarasını paylaştı! Görenler hayran kaldı

İLİŞKİLİ HABER

Rize'de bir öğrenci KYK manzarasını paylaştı! Görenler hayran kaldı

ETİKETLER

Kübra Beyazoğlu Yasemin.com -
Yasemin - Kübra Beyazoğlu

Editör Hakkında

BİR YORUM YAPIN 0