Geçtiğimiz hafta İtalya gençlere yönelik sosyal medya kullanımına ilişkin yeni bir yasa çıkartmaya hazırlandığını duyurdu. Aşırı sosyal medya kullanımının gençlerde aşırı şiddet eğilimi gösterdiği ve Hikikomori sendromunu ortaya çıkardığı gerekçesiyle çalışma başlatıldı.
İtalya’da bir pedeogog ve psikoterapist sosyal medyada ‘çocukların aşırı ekran kullanımından kaynaklanan zararları bertaraf etmek üzere’ imza kampanyası başlatıldı. Yüzbinlerce kişinin destek vermesinden sonra gençlerde telefon kullanımına yönelik sınırlama getirilmesi gündeme geldi.
İTALYA'DA GENÇLER GENÇLER HİKİKOMORİ SENDROMU ETKİSİ ALTINDA
Ülke genelinde okullarda telefon kullanımı tamamen yasaklanması planlanırken Hikikomori sendromu da uzmanlar tarafından gündeme getirildi. Japonya’da birçok kişinin Hikikomori sendromuna sahip olduğu, gençler arasında şiddet vakalarının artması ile gündeme geldi.
Çocukların sosyal medya kullanımı nedeniyle alkol ve uyuşturucu kullanımı, cinsel sapkınlıklar, psikolojik rahatsızlıkların artmasına neden olan Hikikomori sendromuyla aileler baş edemez hale geliyor.
Gençler Hikikomori sendromuna yakalandığında, asosyalliği sevme, sosyal izolasyon, yalnız kalma isteği gibi belirtiler ile kendini gösteriyor.
ASYA ÜLKELERİNDE FARKINDALIK ARTTI
Japonya Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı veriler kapsamında ülke genelinde 1 milyondan fazla kişinin bu sendroma yakalandığı, Çin’de ise 24 milyon gencin Hikikomori sendromu ile mücadele ettiği bilgisi paylaşıldı.
YÜZDE 80'İ ERKEKLERDEN OLUŞUYOR
Türkiye’de de artış gösterdiği belirtilirken Hikikomori sendromuna yaşayan kişiler 8 saatten fazla bilgisayar ve telefon kullanırken, sendroma yakalananların yaklaşık yüzde 80’inin ise erkeklerden oluşuyor.
CİNAYETLERİN ÇOĞUNU GENÇLER İŞLİYOR
Japonya’daki cinayet vakaları incelendiğinde ise Hikikomori sendromuna yakalanan kişiler tarafından suçların işlendiği, dijital mecralardan etkilenen gençlerin, bazı şiddet ve cinsel sapkınlıklarla zararlı maddelere alışabiliyor.
Hikikomori sendromuna yakalanan geçler insanlarla sağlıklı iletişim kuramadıkları ve aşırı tepki gösterdikleri bilinirken, iyileşmeleri için ise sosyal aktivitelere katılmaları, sivil toplum çalışmalarına katılarak aktif görev üstlenmeleri önemli.
ÜLKELER SOSYAL MEDYAYI SINIRLIYOR
Fransa 2018 yılında okullarda cep telefonu kullanımını yasaklarken, İngiltere bazı okullarda tamamen cep telefonu kullanımını yasakladı.
Almanya, Finlandiya ve Hollanda cep telefonlarını eğitim materyali olarak kullanırken Amerika durumu kontrol altına almaya çalışıyor. Ancak Florida eyaletinde ise cep telefonu kullanımı ciddi yasaklarla uygulanıyor.
BİR YORUM YAPIN 0