Yüzyıllardır gizemini koruyor! Peru’nun Nazca Çölü’ndeki çizgiler yapay zeka ile açığa çıkıyor!

Peru'nun Nazca Çölü'nde keşfedilen devasa semboller Japon araştırmacılar tarafından geliştirilen yazılım ile gizemi çözülmeye çalışılıyor. İnsan, hayvan, bitki figürlerinin neden bu kadar büyük boyutlarda çizildiği gizemini koruyor.

Peru’nun Nazca Çölü’nde yer alan 303 dev sembollerin keşfi için günümüz teknolojisinde büyük önem taşıyan yapay zekadan destek alınmaya başlandı.

Çölün ortasında yer alan kuş, örümcek, insan figürleri, kesik başlar, bıçak kullanan balina figürleri çizilmiş ancak araştırmacılar ise neden çizildiğine dair herhangi bir sonuca varamamıştı.

2000 YILI ÖNCESİNE DAYANIYOR

PNAS dergisinde yayımlanan bir makalede yaklaşık 2.000 yılı öncesine dayanan taşların hareket etmesiyle zeminde oluşan Nazca jeogliflerine dair detaylar paylaşıldı.

Peru kıyılarının 50 km içerisinde yer alan dev semboller 20. Yüzyılın başlarında bulunmuş, bölgenin kurar ve su alanından uzak olması nedeniyle yüzyıllar boyunca şeklini koruyarak günümüze kadar ulaşmıştır.

JEOGLİFLER YAPAY ZEKA İLE ARAŞTIRILACAK

Bölgede yapılan araştırmalar sonrasında 2000 ve 2020 yılları arasında toplamda 19 jeoglif daha bulundu. Japonya’nın Yamagata Üniversitesi’nde arkeoloji profesörü Masato Sakai liderliğindeki bir grup araştırmacı 430 Nazca sembolünü yapay zeka modelini eğiterek inceledikleri öğrenildi.

Yapay zeka daha küçük ve figürleri belli olan yaklaşık 9 metre uzunluğunda olan kolay tespit edilen çizimleri kolaylıkla tespit ettiği, çöl bölgesinde ise 47.000’den fazla potansiyel çizim olabilecek yerleri önerdi.

ARAŞTIRMACILAR YENİ FİGÜRLER KEŞFETTİ

Çöldeki olası çizim alanlarının umut vadettiğini belirten araştırmacılar Eylül 2022 ve Şubat 2023 tarihlerinde Nazca Çölü’ne giderek keşif yapmış, drone ile görselleri inceleyerek 303 figürün doğruluğunu tespit etti.

ÇİZİMLER GİZEMİNİ KORUYOR

Yapay zekâdan yararlanarak keşif çalışmalarında büyük yol kat edildi ancak sembollerin neden çizildiği henüz bilinmezliğini koruyor. Ancak uzmanlar bölgede yaşayan insanların hac yeri olarak kıllanmış olabilecekleri, takvim, astronomi, sulama veya iletişim aracı olarak kullanmış olabilecekleri ihtimalini öne sürdü.

Sakai küçük çizilmiş olan sembollerin insanları kurban etme, hayvan evcilleştirme gibi figürler olduğunu, daha büyük figürlerin ise hayvan veya bitkileri tasvir ettiğini ifade etti.

‘Pasifik’in Hayalet Gemisi’ olarak bilinen ABD savaş gemisi 80 yıl sonra bulundu!

İLİŞKİLİ HABER

‘Pasifik’in Hayalet Gemisi’ olarak bilinen ABD savaş gemisi 80 yıl sonra bulundu!
Van Gölü’nde hayret verici olay! Sular çekilince sahil kenti ortaya çıktı

İLİŞKİLİ HABER

Van Gölü’nde hayret verici olay! Sular çekilince sahil kenti ortaya çıktı
Türkiye Sigorta ve TBF deprem bölgelerine 4 yeni basketbol sahası açtı!

İLİŞKİLİ HABER

Türkiye Sigorta ve TBF deprem bölgelerine 4 yeni basketbol sahası açtı!

ETİKETLER

Kübra Beyazoğlu Yasemin.com -
Yasemin - Kübra Beyazoğlu

Editör Hakkında

BİR YORUM YAPIN 0