TBMM Genel Kurulu’nda Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ilişkin teklif kabul edildi ve yasalaştı. TBMM Genel Kurulu’nda Öğretmenlik Meslek Kanun teklifi görüşmeleri düzenlendi. Yeni kanunla 230 bin öğretmene 10 bin liraya kadar ek maaş ödenecek 'başöğretmenlik' yolu açıldı.
TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Öğretmenlik Mesleği Kanununa göre; öğretmenlik mesleği; öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağından oluşacak. Öğretmenlerden; öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti olan, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan ve Akademi tarafından uzman öğretmenlik için düzenlenen eğitimi tamamlayanlara uzman öğretmen unvanı verilecek.
Uzman öğretmenlerden; uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti olan, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan ve Akademi tarafından başöğretmenlik için düzenlenen eğitimi tamamlayanlara başöğretmen unvanı verilecek. Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almış olanlar, cezaları özlük dosyasından silindikten sonra uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı için başvuruda bulunabilecek.
Öğretmen unvanından, bu göreve atanmanın atamaya yetkili amir tarafından onaylandığı tarihten, uzman öğretmen veya başöğretmen unvanından ise uzman öğretmen/başöğretmen sertifikasının düzenlendiği tarihten itibaren yararlanılacak. Uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı alanlara her unvan için ayrı ayrı olmak üzere bir derece verilecek. Öğretmenlik mesleği kariyer basamaklarında ilerlemede başvuru, sertifikaların düzenlenmesi ile uygulamaya ilişkin diğer hususlar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.
EK MAAŞ ÖDENECEK
Daha önce uygulamaya konulan kariyer basamakları sınavı da böylelikle kalktı. Artık öğretmenlerin hizmet yılı esasına göre kariyerleri planlanacak. Kanunla birlikte yaklaşık 230 bin öğretmene başöğretmenlik yolu açıldı. Bu öğretmenlere 10 bin TL’ye varan ek maaş ödenecek.
BİR YORUM YAPIN 0