2024 Nobel Barış Ödülü, atom bombasından kurtulan Japonlardan oluşan Nihon Hidankyo adlı sivil toplum kuruluşuna verildi. Kuruluşun eş başkanı 81 yaşındaki Toshiyuki Mimaki, ödül haberi sonrası medyanın karşısına çıktı ve "Gazze'de kanlar içindeki çocuklar ebeveynleri tarafından taşınıyor. Tıpkı 80 yıl önce Japonya'da olduğu gibi" dedi ve ödülün Gazze'de çalışanlara verilmesi gerektiğini vurguladı.
Nobel Barış Ödülü, bu yıl Norveç Nobel Komitesi tarafından Japonya'da nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya için gösterdiği çabalar nedeniyle Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombasından kurtulanların oluşturduğu "Nihon Hidankyo" kuruluşuna layık görüldü.
Komite tarafından yapılan açıklamada, "2024 Nobel Barış Ödülü için Norveç Nobel Komitesi 2024 Nobel Barış Ödülünü Japon Nihon Hidankyo kuruluşuna verdi. Hibakusha olarak da bilinen Hiroşima ve Nagazaki'den atom bombasından kurtulanların oluşturduğu bu taban hareketi, nükleer silahlardan arındırılmış bir dünyaya ulaşma çabaları ve nükleer silahların bir daha asla kullanılmaması gerektiğini tanıklıklarıyla ortaya koydukları için barış ödülüne layık görüldüler." ifadelerine yer verildi.
Nihon Hidankyo'nun eş başkanı, Hiroşima'dan kurtulan Toshiyuki Mimaki, ödül hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. "Bunun olabileceğini hiç hayal etmemiştim" diyen Mimaki, tüm dünyanın kanayan yarası haline gelen Gazze'deki insanlık dışı zulme değinerek sitem etti.
"GAZZE'DE KANLAR İÇİNDE ÇOCUKLAR VAR! TIPKI 80 YIL ÖNCE JAPONYA'DA OLDUĞU GİBİ..."
Ödülün asıl sahibinin Gazze'de çalışan insanlar olduğuna işaret eden Mimaki, şöyle konuştu:
"Nihon Hidankyo mu? Bu gerçek olamaz. Neden Nihon Hidankyo? Gazze'de çalışan insanların kesinlikle seçileceğini düşünmüştüm. Gazze'de kanlar içindeki çocuklar ebeveynleri tarafından taşınıyor. Tıpkı 80 yıl önce Japonya'da olduğu gibi"
Mimaki'nin açıklaması sosyal medyada geniş yankı uyandırırken, Mimaki'ye övgü dolu yorumlar yağdı.
BİR YORUM YAPIN 0