Sürücü belgelerini yenilemeyenler yandı! 6 milyon vatandaş belgelerini yenilemedi!

Eski tip sürücü belgesine sahip olan 6 milyon 264 bin kişi belgelerini yıl sonuna kadar yenilememesi halinde cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalacak. Sürücülerin belgelerini yenilemesi için son tarih 31 Aralık 2024 olarak belirlendi.

1 Ocak 2016 tarihinde eski tip sürücü belgelerinden yeni tip sürücü belgelerine geçilmiş ve 31 Aralık 2024 tarihine kadar değiştirmek için süre verilmişti. 

Vatandaşların eski tip sürücü belgelerini değiştirmeleri halinde indirimli bir şekilde yeni tip sürücü belgelerini alabilecekti. Ancak verilen süre içerisinde sürücü belgelerini yenilmeyenler için ise cezai işlem uygulanmasına karar verilmişti. 

6 MİLYON KİŞİ SÜRÜCÜ BELGELERİNİ YENİLEMEDİ

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Kişiselleştirme Şube Müdürü Kemal Kalkan yeni tip sürücü belgelerine bugüne kadar 27 milyon 803 bin kişinin başvuru yaptığını belirterek,  "Eski tip sürücü belgelerinin yenilenmesi uygulamasında son tarih 31 Aralık 2024 olarak belirlenmiş olup günümüz itibarıyla sürücü belgesini yenilemeyen 6 milyon 264 bin vatandaşımız bulunmaktadır" dedi.

YENİLEMEYENE CEZAİ İŞLEM UYGULANACAK

Sürücü belgelerini yenilemeyen vatandaşların 31 Aralık 2024 tarihine kadar 15 TL'ye indirimli olarak sürücü belgelerini yenileyebileceklerini belirten Kalkan eski tip sürücü belgesiyle trafiğe çıkan sürücüler için cezai işlem uygulanacağını belirterek, "Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde eski tip sürücü belgelerinin yenilenmesi için ödenecek bedel 15 lira olarak düzenlendi. Ancak sürücü belgelerinin 31 Aralık 2024'e kadar yenilenmemesi halinde 2025 yılında indirimli tutardan vatandaş faydalanamayacak. Ayrıca vatandaşlar eski tip sürücü belgeleri ile araç kullanamayacak. Eski tip sürücü belgesi geçersiz duruma geleceğinden, vatandaşlarımız bu sürücü belgeleri ile araç kullandığında Karayolları Trafik Kanunu'nda düzenlenen cezai müeyyideler ile karşı karşıya kalacaklar." ifade etti.

15 LİRA ÜCRET İLE YENİLENEBİLECEK

Kalkan anlaşmalı bankalardan 13 liralık kağıt bedelinin ödenebileceğini belirterek, "13 liralık değerli kağıt bedeli Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinden veya anlaşmalı bankalardan ödenebilmekte. 2 liralık vakıf payı ise Türk Polis Teşkilatının Güçlendirme Vakfı'nın anlaşmalı olduğu bankalardan ödenebilmektedir. Çoğu kamu bankası 15 liralık bedeli tek bir paket halinde ödeme şeklini kabul etmektedir" dedi.

Kalkan ayrıca yen tip sürücü belgelerinin basımının 2 gün sürdüğünü belirterek, "Basım işlemleri tamamlanarak tüm gönderiler PTT'ye teslim edilmektedir. PTT tarafından da 56 il merkezinde 1 gün içerisinde, diğer il merkezlerinde 2 gün, köy ve ilçelerde ise 4 gün içerisinde teslimat yapılmaktadır" dedi.

BELGELERİ GEÇERSİZ KABUL EDİLECEK

Vatandaşların yeni sürücü belgesini almak için sağlık raporları alarak yıl sonunda yoğunluk yaşanabileceğini ve belgelerini bir an önce tamamlamaları gerektiğini belirterek, geçerli tarihlerde belgelerini yenilemeyenlerin belgeleri geçersiz kabul edilecek.

SÜRÜCÜ BELGESİ YENİLEME BAŞVURU

Sürücü belgelerini yenilemek isteyen vatandaşlar ise Alo 199 çağrı merkezi, mobil uygulama veya 'randevi.nvi.gov.tr' adresinden randevu alarak gerekli evraklarla birlikte sürücü belgelerini PTT aracılığıyla teslim alabilecek.

SÜRÜCÜ BELGESİ YENİLERKEN İSTENİLEN BELGELER

Sürücü belgesi yenilerken gerekli olan evraklar ise; eski tip sürücü belgesi, biyometrik fotoğraf, sürücü sağlık raporu, başvuru ücretinin ödendiğini gösteren dekont. Vatandaşlar 13 TL değerli kağıt ücreti ve 2 lira vakıf ücretii vergi dairesi müdürlükleri veya internet üzerinden anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödemesi gerekmektedir.

 

TÜBİTAK 4007 Bağcılar Bilim Şenliği'nde dikkat çeken proje: Yer fıstığından kahve yaptılar!

İLİŞKİLİ HABER

TÜBİTAK 4007 Bağcılar Bilim Şenliği'nde dikkat çeken proje: Yer fıstığından kahve yaptılar!
İstanbul'da gök gürültülü sağanak yağış uyarısı: Vatandaşlar tedbirli olsun!

İLİŞKİLİ HABER

İstanbul'da gök gürültülü sağanak yağış uyarısı: Vatandaşlar tedbirli olsun!

ETİKETLER

Kübra Beyazoğlu Yasemin.com -
Yasemin - Kübra Beyazoğlu

Editör Hakkında

BİR YORUM YAPIN 0