Aileden gelen mesleği öğrendiler! Yılda 15 milyon liralık satış yaptılar

Siirt'te yaşayan Emin ve Hasan İlhan, babalarından öğrendikleri teknikle sabun üretmeye karar verdiler. Küçük bir dükkanda başlayan kardeşler şimdilerde 15 milyon liralık satış yapıyor.

Barış Mahallesi'nde yaşayan 6 çocuk babası Emin İlhan (40), kardeşi Hasan İlhan (28) ile babalarından öğrendikleri yöntemle, sabun üretmeye karar verdiler. Başladıkları bu yolda evlerinin yakınında 20 metre karelik bir dükkanla işe koyuldular. Bölgede menengiç ağaçlarından bir çeşit yabani fıstık olan bıttım toplayarak 7 yıl önce sabun üretimine başladı.

Bütün işleri beraber yöneten kardeşler ilk olarak sabunu değirmene götürüp öğütülüyor daha sonra kardeşler tarafından öğütülen ürün pres makinesiyle hazırlanıyor. Zahmetli ve uzun süren sabun yardımına kimi zaman aile üyeleri de yardım ediyor. Kardeşler, yılda yaklaşık 30 ton sabun üretiyor.

AİLEDEN GELEN BİR MESLEK

Sabun üretiminin aileden gelen bir iş olduğunu aktaran İlhan,  "20 yıl boyunca babamla çalıştım. 7 yıldır da kardeşimle birlikte iş yerimizi kurduk. Dedem daha önce köyde bu ürünü değirmene götürüp öğüttükten sonra elde ettiği yağla sabun yapıyordu. Şimdi kardeşimle soğuk pres makinesiyle yapıyoruz." dedi. Kalitesine göre sabunun kilogramının 480 ile 500 lira arasında satıldığını kaydeden İlhan, dileyen müşterilere kokulu ve renkli sabun da yaptıklarını söyledi.

ÖZENLE HAZIRLANAN SABUNLAR

Sabun yapımına, yabani menengiç ağaçlarından toplanan bıttımı pres makinesinde öğüterek başladıklarını dile getiren İlhan, şöyle devam etti:

"Öğütülmüş bıttımı kazanlarda kaynatıyoruz. Yağın dışa vurması için kül katıyoruz. Sonra süzgeçten geçirerek elde ettiğimiz yağın miktarına göre kostik (sodyum hidroksit) madde koyup kaynatıyoruz. Yaklaşık 6-7 saat süren kaynatmanın ardından malzeme sabun olma aşamasına geliyor. Elde ettiğimiz karışımı kalıplara koyuyor ve 1 gün kurutmaya bırakıyoruz. Son aşama olarak da elde tutabilecek şekilde küçük kalıplar şeklinde keserek satışa sunuyoruz. 1 kilogram sabun elde etmek için yaklaşık 4 kilogram bıttım kullanıyoruz."

 

310 yıl boyunca toprağın altında saklıydı! Gizemli eser temizlendikten sonra herkesi şaşırttı

İLİŞKİLİ HABER

310 yıl boyunca toprağın altında saklıydı! Gizemli eser temizlendikten sonra herkesi şaşırttı
Ünlü futbolcu hayatının şokunu yaşadı: Dövme yaptırdığı bebeğinin babası olmadığını öğrendi!

İLİŞKİLİ HABER

Ünlü futbolcu hayatının şokunu yaşadı: Dövme yaptırdığı bebeğinin babası olmadığını öğrendi!
Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0