Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi heyecan uyandırdı: Yapay Zeka ve Kadın ilişkisi işlenecek

Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) tarafından “Yapay Zeka ve Kadın” temasıyla 8-9 Kasım 2024 tarihlerinde düzenlenecek olan 6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi programı, yapay zeka aracılığıyla kadınlar için daha adil bir dünya inşa etmenin yollarını ele almaya hazırlanıyor.

Kadın ve Demokrasi Vakfı ev sahipliğinde 2014 yılından bu yana düzenlenen "Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi", bu yıl dünyanın çeşitli bölgelerinden uzmanları, akademisyenleri ve araştırmacıları 8-9 Kasım 2024 tarihlerinde İstanbul'da buluşturmaya hazırlanıyor.

"Yapay Zekâ ve Kadın" ana temasının işleneceği Zirve'de, kadınların daha adil ve güvenli bir geleceğe sahip olması için teknolojinin nasıl kullanılabileceği derinlemesine bir bakışla tartışılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hitaplarıyla başlayacak olan Zirve ile ilgili merak edilen detayları, KADEM Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ile KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu paylaştı.

Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi'yle "Yurt dışından pek çok kişi, kurum ve kuruluşa da Türkiye'yi ve KADEM'i tanıma fırsatı sunuyoruz" ifadelerini kullanan Doç. Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, Zirve'nin ilk oturumunun farklı ülkelerin Aile, Kadın ve Teknoloji Bakanlarının katılımıyla düzenleneceğini açıkladı.

"ARAŞTIRMALAR BAZI YAPAY ZEKA UYGULAMALARININ CİNSİYET AYRIMCILIĞINI GÜÇLENDİRDİĞİNİ GÖSTERİYOR"

Günümüzde yapay zekanın sunduğu fırsatlar kadar içerdiği tehditlerle de tartışıldığını hatırlatan KADEM Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, şöyle konuştu:

"Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi'nde yapay zekânın imkânlarını ve sorunlarını kadın özelinde tartışmaya açıyoruz. Araştırmalar, bazı yapay zekâ uygulamalarının cinsiyet ayrımcılığını güçlendirdiğini gösteriyor. Amazon'un 2018'de geliştirdiği yapay zekâ tabanlı işe alma aracı, erkek adayları kadınlara göre daha fazla tercih etti. Yani yapay zekâ, mevcut iş gücü dinamiklerini kopyalayarak kadın adayları elemiş oldu. Ayrıca bu sistemler de ırk ve cinsiyet yanlılıklarını barındırıyor."

"YAPAY ZEKANIN AKTÖRLERİ ERKEK İKEN KADIN TEMSİLİ NE KADAR ADALETLİ OLACAK?"

Yapay zekanın, insan tarafından kendisine yüklenen veriler, yazılımlar ve algoritmalar aracılığıyla mevcut eşitsizlikleri sürdürme ve derinleştirme kabiliyetine sahip olduğunun altını çizen Sümeyye Erdoğan Bayraktar, "Yapay zekânın toplumsal cinsiyet eşitliğine, adalete nasıl etki edeceği, bugün verilecek kararlara bağlı. Peki bu kararları kimler, nasıl verecek? Yapay zekânın etik ilkelerini ve denetimini kimler, hangi kriterlerle yapacak? Yapay zekâ dünyasının kurucuları ve en önemli aktörleri erkekler iken, kadının hakları ve temsili ne kadar adaletli olacak?" sorularının önemine işaret etti.

"KADIN HAKLARININ YAPAY ZEKA İLE ETKİLEŞİMİNİ İNCELEYECEĞİZ"

KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Gümrükçüoğlu ise, "Kadın hakları savunuculuğunda Türkiye'nin önde gelen bir STK'sı, KADEM olarak, altıncı zirvemizde; kadın haklarının teknoloji ve yapay zekâ ile etkileşimini disiplinler arası bir perspektifle derinlemesine inceleyeceğiz." diye konuştu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ve KADEM Yönetim Kurulu Bakanı Gümrükçüoğlu'nun 8 Kasım günü yapacağı açılış konuşmalarının ardından Zirve, Liderler Oturumu'yla sürecek.  Zirve'nin ikinci gününde; "Yapay Zekâ, Bilgi Üretimi ve Algoritmalar", "Yapay Zekâ, Sosyo-kültürel Kodlar", "İlham Veren Kadınlar", "Yapay Zekâ Üzerine Etik Tartışmalar ve Politik Düzenlemeler", "Yapay Zekânın Kadının İyi Olma Hâline Etkileri", "Demokratik Savunuculuk ve Hak Temelli Aktivizm" başlıklı oturumlar derinlemesine bilgi aktarımı sağlayacak. Zirve, "Sonuç Bildirgesi"nin okunmasıyla sona erecek.

Yapay zekanın farklı kullanımlarının tartışıldığı küçük söyleşi noktalarının da yer alacağı Zirvede, Gazze'ye yönelik saldırılar sırasında yapay zekanın nasıl kullanıldığı da işlenecek. 

İtalyan sörfçünün trajik ölümü: Kılıç balığının göğsüne saplanmasıyla hayatını kaybetti!

İLİŞKİLİ HABER

İtalyan sörfçünün trajik ölümü: Kılıç balığının göğsüne saplanmasıyla hayatını kaybetti!
MasterChef jürilerinden herkesi şaşırtan görüntü! Hamburgeri öyle bir yediler ki...

İLİŞKİLİ HABER

MasterChef jürilerinden herkesi şaşırtan görüntü! Hamburgeri öyle bir yediler ki...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Yenidoğan Çetesi'ne sert sözler: Bir avuç haysiyetsiz...

İLİŞKİLİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Yenidoğan Çetesi'ne sert sözler: Bir avuç haysiyetsiz...

ETİKETLER

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0