Teknoloji çağının vazgeçilmezi barkodların tuhaf tarihi

Günümüzde birçok ürünün kalbi olan barkodların tarihçesi ve gelişim süreci bir dizi olaya sahne olsa da endüstride yerini korumaya devam ediyor. Birçok kişinin şeytanın icadı olarak karşı çıktığı barkodlar günümüzün olmazsa olmazı haline geldi. İşte barkodun tuhaf tarihçesi...

Ürünlerin arkasında yer alan sıralı siyah çizgilerin nasıl ortaya çıktığını merak ettiniz mi? Süpermarketlerde ürünlerin cihaz ile okutularak fiyat bilgisinin yer aldığı barkotlar 75 yıldır kullanılıyor.

1949 yılında Bernard Silver ve bir grup meslektaşı siyah çizgilerin patentini almak için uzun bir süre çalışmış IBM mühendisleri ile barkodun hayatımıza geçmesi için çalışmalara başlamıştı. 

1974 YILINDA İLK BARKOD KULLANILDI

Alışveriş yaparken büyük bir kolaylık sağlayacağını düşünen Bernard Silver ve Joe Norman Woodland, çizgilere anlam yükleyerek endüstride devrim yaratabileceklerini düşündü ancak patent alırken bir hayli zorluk çekti. Barkod okuyucu lazerlerin tehlikeli olabileceğini düşünerek patent verilmemesi üzerine  6 maymun ile deney hazırlandı. Yapılan lazer deneylerinin maymunların gözlerine herhangi bir zarar bırakmayacağı kanıtlandı ve  Evrensel Ürün Kodu (UPC) fikri giderek yayıldı. Patentinin alınmasından sonra 1974 yılında neredeyse Amerika'da birçok ürünün arkasında yerini aldı.

İlk olarak 1974 yılında Ohio'da bir süpermarket barkodlu ürünü taramayı başardı ve ülke genelinde yaygınlaştı. Barkodların yanı sıra QR kodlar da ürünlerde yerini aldı ve perakende sektöründe devrim yarattı.

BİRÇOK KESİM 'CANAVARIN İŞARETİ' DİYEREK KARŞI ÇIKTI

Barkod kullanımı hayatı kolaylaştırsa da bazı süpermarket sahipleri ise istihdamı yok edebileceği düşüncesi ile karşı çıkıp protestolarda bulundu. 2023 yılında ise Güney Carolina Üniversitesi Clemson Üniversirtesi iletişim profesörü Gospel Call barkodun tarihçesi üzerine yayınladığı kitabında 'Canavarın İşareti' olabileceğini öne sürmesi ve Deccal'in simgesi olduğunu belirtmesi tepki çekti. Gopsel Call'ın bu düşüncesi bir grup insan tarafından benimsense de karşı çıkılmaya devam ediyor.

Etiketleme firması Electronic Imaging Materials'da hesap yöneticisi olan Erin Temmen günümüzde her gün 10 milyardan fazla  barkod tarandığı, üretilen her üründe yer aldığı ve artık birer vazgeçilemez perakendecilik anlayışının olduğunu belirtti.

Barkodların yakın gelecekte de hala kullanılacağını belirten araştırmacılar Sunrise 2027 adlı yeni bir çalışma ile barkodların içerisine daha fazla bilgi yükleyeceklerini belirterek sayısız endüstride yer alacağını belirtiyor.

 Bakanlık açıkladı!Bu markaları sakın evinize sokmayın! Kaşar ve zeytinyağı tek tek ifşa edildi

İLİŞKİLİ HABER

Bakanlık açıkladı!Bu markaları sakın evinize sokmayın! Kaşar ve zeytinyağı tek tek ifşa edildi
Hileli zeytinyağını ele veren detay gündem oldu! Uzman isim tek tek sıraladı

İLİŞKİLİ HABER

Hileli zeytinyağını ele veren detay gündem oldu! Uzman isim tek tek sıraladı

ETİKETLER

Kübra Beyazoğlu Yasemin.com -
Yasemin - Kübra Beyazoğlu

Editör Hakkında

BİR YORUM YAPIN 0