İzmir'de yaşayan 18 yaşındaki Kardelen Özkan kalıtsal hastalığı Friedreich ataksisini tedavi edebilmek için biyomühendis oldu. Genç kız kesin tedavi yöntemi bulabilmek için yaşadığı zorlukları ve iyileşme hayalini anlattı.
İzmir'de yaşayan 18 yaşındaki Kardelen Özkan 9 yaşından beri kalıtsal olan Friedreich ataksisi ile mücadele ediyor. Yaklaşık 10 yıldır sinir sistemindeki ileri boyutlara ulaşan hasar nedeniyle hastalığına çare bulmaya çalışan Özkan biyomühendislik okumayı seçti.
Hastane odalarında ders çalışmaktan vazgeçmeyen Özkan, tam burslu okuduğu ortaokul ve liseyi birincilikle bitirdi. Özkan'ın fizik tedavi ile hastalığı yavaşlatıldı ancak kesin bir tedavi olmadığı için Friedreich ataksisinin mücadelesini sürdürmeye devam ediyor.
TEDAVİSİNİ BULMAK İÇİN BİYOMÜHENDİS OLDU
Özkan geçtiğimiz yıl İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Biyomühendislik bölümünü kazanmış, üniversitenin ilk yılında ise Dr. Öğretim Üyesi Arzu Uyar’a hastalığı hakkında bilgi vererek tedavi yöntemini bulmak için araştırma yapmak istediğini belirtmişti.
MOTİVASYON KAYNAĞI TEDAVİ ARAYIŞI OLDU
Kardelen Özkan yaşadığı zorlu süreçte en büyük motivasyon kaynağının tedavi arayışı olduğunu belirterek, başından geçenleri anlattı. Özkan, ''O dönemde gayet sağlıklıydım; halk oyunları ve cimnastik gibi etkinliklere katılan, aktif bir çocuktum. Ancak önce kalp sorunlarıyla, ardından hafif denge kaybıyla karşılaştım. Bu süreçte hastanelerde çok zaman geçirdim. Hem kendi hastalığım hem de başka çocukların, bireylerin sağlık sorunları konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyorum. Bilimsel ve akademik alanda araştırmalar yaparak bu amacımı geliştirmek istiyorum.'' dedi.
'İLAÇLAR ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUM'
Özkan hastalığının kesin bir tedavisi olmadığını ancak ilaçlar ve egzersizle yavaşlattığını belirterek, ''Şu an kendi hastalığımla ilgili araştırmalar yapıyorum. Hocamla birlikte protein modellemesi ve potansiyel ilaçlar üzerinde çalışıyoruz. Kendi hastalığımla ilgili araştırmalarımı derinleştirmek ve ilaç geliştirme çalışmalarına destek olmak istiyorum. Aynı zamanda nadir hastalıklara dair farkındalığı artırmak ve bu alanda akademik çalışmalarımı sürdürmek de hedeflerim arasında.'' ifade etti.
ANNESİ İLE BİRLİKTE YURTTA KALMAYA BAŞLADI
Kardelen Özkan'ın annesi Nurgül Özkan ise kızının yanından ayrılmadığını belirterek, birlikte yurtta yaşamaya başladıklarını belirtti. Nurgül Özkan, ''Her sabah beraber yurttan çıkıyoruz, Kardelen’i dersliğine bırakıyorum. Ders bitiminde beni arıyor, gidip alıyorum. Kızım 9 yaşında rahatsızlandı ama asla mücadeleyi bırakmadı, hep güçlü kaldı. 9 yaşından bu yana ‘Hastalığımın tedavisini gerekirse kendim bulacağım’ diyerek kararlılıkla yoluna devam etti. dedi.
BİR YORUM YAPIN 0