6 Şubat depremlerinin ardından toparlanma ve yenilenme çalışmalarının devam ettiği Hatay'da enkaz kaldırma çalışmaları sırasında tarihi bir yapı bulundu. Geç Antik Çağ'a ait olduğu düşünülen yapıda araştırmalar devam ediyor.
6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ilde büyük kayıplara yol açan yıkıcı depremlerin etkisini en çok gösterdiği illerden Hatay'da; depremde yıkılan müstakil bir evin enkazının kaldırılması esnasında Geç Antik Çağ'a ait olduğu değerlendirilen bir yapı keşfedildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü izniyle, Hatay'ın Antakya ilçesinde 2 katlı müstakil evin enkazı altında bulunan eski yapının kurtarma kazısı başlatıldı.
Kazının 3 haftadır devam ettiğini söyleyen Hatay Arkeoloji Müzesi Müdür Vekili Ali Çelikay, yapının tarihini ile ilgili değerlendirmeleri; "Çalışmalarda milattan sonra 5. ve 6. yüzyıla ait Geç Antik Çağ yapılarına ulaştık. Bunun içerisinde tonozlu bir yapı kalıntısı bulunuyor. Bunun günümüze kadar neredeyse tüm halde ulaşabilmiş olması dikkati çekiyor. Yapının henüz ne amaçla kullanıldığını tespit edemedik ancak şapel kalıntısı veya mezar yapısına da ait olabileceğini düşünüyoruz." sözleriyle anlattı.
Çelikay, yapının tamamen ortaya çıkarılıp işlevinin tespit edilmesinin ardından turizme kazandırılması için çalışma yapılacağını belirtti.
BİR YORUM YAPIN 0