Kastamonu'da Taşköprülü Mehmet adında bir mobilya ustası, bölgede görev yapan İtalyan bir mühendisin evinde gördüğü piyanonun benzerini yapmaya karar verdi. 1904 yılında Taşköprülü Mehmet Usta tarafından yapılan Türkiye'nin ilk piyanosunun, 120 yıl sonra yeniden restore edildi.
1904 yılında Kastamonu'da yaşayan Taşköprülü Mehmet Usta, dönemin italyan mühendisi Karlo Efendi'nin evinde bir piyano gördü. Bunun üzerine kendisi de bir piyano yapmaya karar verdi. Karlo Efendinin evinde bulunan piyanonun birebir ölçülerini alan Taşköprülü Mehmet Usta, bu ölçülerle beş adet piyano yaptı. Yaptığı piyanolardan bir tanesi Vali Enis Paşa tarafından 2.Abdülhamid'e hediye edildi.
Yıldız Sarayı, Kastamonu Kent Tarih Müzesi ve Kastamonu Mimar Tek Kültür Merkezi'nde, Mehmet Usta'nın yaptığı piyanolardan 3 tanesi sergilenmeye devam ediyor.
DİĞER İKİ TANESİNİN AKIBETİ BİLİNMİYOR
Piyanonun restorasyonunu yapan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müzik Teknolojisi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Tunç Buyruklar; "Taşköprülü Mehmet Usta bir marangoz sanatkarı. 1904 yılında imal ettiği piyanolardan birini görüyoruz. Beş tane üretmiş. Bunlardan üçünün nerede olduğunu biliyoruz, ikisinin akıbeti ise bilinmiyor. Kent Müzesi'ndeki çalgının bakımını yapmak üzere geldim. Çok yorgun bir saz olmasına rağmen sergileniyor. Klavye ayarını yapıp düzgün bir görüntü vermesini istedim." diyerek piyano hakkında bilgi verdi.
Buyruklar, piyanonun yapıldığı dönem itibariyle çok değerli olduğunu vurgulayarak "Onun hatırasını yaşatmak ve düzgün görünmesi adına bu çalışmayı yaptık. Piyano, bizim çalgılarımızdan değil. Avrupa menşeli bir enstrüman. Anadolu'da bunun yapılması pek mümkün görülmemesine rağmen Mehmet Usta, bir müşterisinin evinde görüp ölçüleri alıyor. Krokilerini çıkarıp piyanoları üretmeye başlıyor. Türkiye'de üretilen ilk piyano olarak çok büyük önem taşıyor." şeklinde konuştu.
MÜZİK TARİHİ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ
Bir Taşköprülü olarak çalışmaya dahil olmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getiren
İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müzikoloji Bölümü Sanatçı Öğretim Görevlisi Süleyman Şenel ise; "Türk müzik tarihi içinde Türk bir usta tarafından Türkiye'de ilk kez yapıldığını bildiğimiz bu piyanonun varlığı önemli. Bu hizmete katkı verenlere yürekten teşekkür ediyorum. Tunç hocamızın da bu konuya gönüllülük esasına göre katkı sağlaması bizim için çok değerli." ifadelerini kullandı.
1904 yılında Taşköprülü Mehmet Usta tarafından yapılan piyanoların müzik tarihi açısından önemine değinen Şenel, "Mimar Vedat Tek Kültür Merkezi'ndekini Esen ailesi bağışladı. Çalgı yapımı konusunda uzman olan Tunç Buyruklar hocamız, Mehmet Usta'nın hatırasını görmek için geldi. Bu, onun mesleki rüyasıydı." şeklinde konuştu.
BİR YORUM YAPIN 0