Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yayınladığı liste ile antibiyotiklere dirençli 12 bakterinin insan hayatını tehdit edebileceğini açıkladı.
The Guardian'da yer alan habere göre; Dr. Marie-Paule Kieny, hükümetleri yeni antibiyotik ve ilaçların bulunmasına katkı sağlamaya davet etti.
Uzmanlar, yanlış antibiyotik kullanımının bakteri enfeksiyonlarının önlenememesi riskini artırdığını, ilaçların bakterilerle baş edemeyecek duruma gelmesinin kanserden daha tehlikeli olduğunu belirtti.
Uzmanlar, eğer antibiyotik etkinliğini kaybederse, sezaryen, organ nakli ve kemoterapi olmak üzere tıbbi prosedürleri gerçekleştirmek tehlikeli olabileceğini vurguladı.
Dünyada yaklaşık her yıl 700 bin kişi uyuşturucudan ölüyor. Eğer önlem alınmaz ise dirençli enfeksiyonlar nedeniyle 2050 yılına kadar 10 milyon kişinin öleceği söylendi.
12 bakterininn genetik yapılarının başka bakterileri de ilaçlara dirençli hale getirebildiğini söylen DSÖ, kritik bakteri grubunda birden fazla ilaca direnç gösterebilen bakterilerin bulunduğunu belirtti. DSÖ, bu bakterilerin; kanda oluşan veya pnömoni gibi ciddi veya ölümcül enfeksiyolara yol açabildiğini, yüksek ve orta derecede kritik olan bakterilerin ise bel soğukluğu, salmonelladan kaynaklanan gıda zehirlenmesi gibi sık rastlanan hastalıklara yol açabileceğini söyledi.
BİR YORUM YAPIN 0