Kıyır kıyır lezzetli bir baklava tarifi arıyorsanız bu malzemelerle yapacağınız baklavaya bayılacaksınız. Bayram günü içinde şahane bir alternatif olan baklava çıtır çıtır oluşuyla da misafirleriniz tarafından beğenilecek. Peki çıtır baklava nasıl yapılır? İşte evde yapacağınız en kolay çıtır baklava tarifi.
Bayramların vazgeçilmez lezzeti olan baklava çıtır çıtır lezzeti, muhteşem şerbeti ve ağızda dağılan kıvamıyla gönülleri fethediyor. Şerbetli tatlıların başını çelen baklava; Türk, Orta Doğu, Balkan ve Güney Asya mutfaklarında yer etmiş önemli bir hamur tatlısıdır. İç malzemesini değiştirerek fıstıklı baklava, cevizli baklava ve bademli baklava yapılmaktadır. Fıstıklı baklava ise çeşitleri arasında en çok tercih edilenidir.
Bu emek isteyen tatlıyı en lezzetli şekilde yapmak isterseniz bu püf noktalarını bir kenara not etmelisiniz. Türk mutfağının en meşakkatli tatlısı olarak bilinen baklava özellikle bayram sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri oluyor. Peki evde çıtır baklava nasıl yapılır? İşte bayramda evinize gelen misafirlerinize sunacağınız çıtır baklava tarifi:
- Öncelikle hazırladığımız şerbeti kaynattıktan sonra soğuması için kenara ayırıyoruz. Şerbetimiz bir taraftan soğurken çıtır baklavamız için gerekli tarifi sayalım.
- Çıtır baklava hamuru için yapmamız gerekenlerin en başında tüm sıvı malzemeleri yoğurma kabımıza alıyoruz ve karıştırmaya başladıktan sonra kabartma tozu ve ununu ekleyip iyice karıştırmaya başlıyoruz.
- Çıtır baklava hamuru elimize yapışmayacak kıvama gelene kadar karıştırıyoruz. Çıtır baklava hamurunu hazırladıktan sonra 5 parçaya ve daha sonra böldüğümüz 5 parçayı da 10 parçaya bölüyoruz.
- Çıtır baklava tarifi ve Çıtır baklava nasıl açılır gibi arama şekillerinde size vereceğimiz püf noktalardan yararlanabilirsiniz.
BAKLAVA TARİFİ:
Hamuru için;
2 adet yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt (çok sulu olmayacak)
1 yemek kaşığı sirke
Yarım çay kaşığı tuz
4.5 silme su bardağı un
Yarım paket kabartma tozu
İçine serpmek için
2.5 su bardağı dövülmüş cevizÜzeri için;
125 gram tereyağı
1 çay bardağı zeytinyağıŞerbeti için;
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
yarım limon(küçük boy limon)
Bir fiske tuz
YAPILIŞI
Öncelikle hamur malzemeleriyle yumuşak bir hamur yoğurun. Hamurunuzu 36 parçaya ayırın.
Her bir bezeyi yuvarlayıp 20 dakika dinlendirin. Bezeler 6 gruplar halinde açılacak. 6 bezeyi fincan tabağı büyüklüğünde açıp aralarına 1 tatlı kaşığı nişasta serpin ve üst üste dizin.
Elinizle hafif bastırarak hamuru biraz büyütün. Bu yöntem yufkalar çabuk kaymasın diye yapılıyor. Ardından bir oklava ya da merdane ile hamuru tepsi büyüklüğünde açın ve tepsiye yerleştirin.
12 bezeye de aynı işlemi uygulayın ve ortasına cevizlerden bolca koyun. İsteyen fıstık da koyabilir.
Diğer 6'lı 3 beze grubunu da açıp üzerine cevizlerden serpiştirin. Hamurunuzu ister baklava dilimi ister kare şeklinde kesin. Eritilmiş tereyağı ve zeytinyağını baklavanın üzerine gezdirin.
Daha sonra önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Şerbetin yapılışı: Şeker, su, tuz ve limonu tencereye koyup, ocağın altını açın. Şeker eriyene kadar karıştırın. Tuz şekerlenmeyi önlemek için etkili bir yöntem.
İçine limonu kabuklu atmayın. Çeyrek limon suyunu şerbeti ocaktan almadan 10 dakika önce ekleyin. Şerbet tamamen kaynamaya başladıktan sonra, altını kısın, tam 30 dakika kaynatın.
Baklava soğuduktan sonra şerbeti ocakta ılınana kadar bekletin. Daha sonra dökün. En az 4 saat bekledikten sonra çıtır baklavalarınızı misafirlerinize servis edin.
Afiyet olsun...
BAKLAVANIN 3 PÜF NOKTASI:
- Güzel baklava yapabilmenin ilk koşulu şüphesiz unda gizli. Baklava yapmak için kullanacağınız unun, güçlü yapıda baklavalık un olmasına dikkat etmelisiniz. Böylelikle hamurunuz hem pratikçe açılabilecek hem de daha kolay şekle girebilecek.
- Hamurunuzun kolayca yoğrulabilmesi için yumurta, sirke, tuz ve su gibi malzemeleriniz mutlaka ılık olmalı. Ayrıca hamuru yoğurduktan sonra kesinlikle kurutmamalısınız. O nedenle yoğurma işlemi sırasında sık sık ellerinizi ıslatabilirsiniz.
- Baklavanın ara katlarına ekleyeceğiniz nişastanın kalitesi ve miktarı da oldukça iyi ayarlanmalı. Öncelikle buğday ve mısır olarak ayrılan nişasta çeşitleri karşısında kararsız kalabilirsiniz. Gevrek bir baklava tadı alabilmek için kullandığımız nişasta çeşitlerinden olan buğday nişastasını tarifinizde kullanabilirsiniz.
gunes 3 yıl önce
ben evde denedim coook guzel olduu
Nevriye 4 yıl önce
Tarife gore ilk kez baklava yapalim dedik hersey gayet guzeldi fakat bir iki eksik buldugum seyleri baskasinin yapmamasi adina yazmak istiyorum 1 bardak sivi yag cok fazlaydi hamur resmen yag kustu yarim bardaktan biraz fazla sivi yag bence yeterli ayrica serbet icin 3 bardak su 3 bardak seker asla yeterli degil resmen kupkuru oldu sonradan 2 bardak daha serbet ilave etmek zorunda kaldim son olarak baklava soguk serbet dokmenizi tavsiye etmem baklava ilik serbet sicak olsun sonuc eminim daha guzel olacaktir neyse tarif icin yine de tesekkurler
Zeynep 4 yıl önce
Yufka açmayı bilmeyince tarife kızmamak gerek..bsklavada açma çok önemli..bende tam bilmediğim için iki iki açtım fazla olunca hamur oluyordu
Zeynep 4 yıl önce
Ben defalarca baklava denedim olmadı, dün gece belki olmaz diye bu ölçünün tam yarısını küçük tepsi m için yaptım.. çıtır çıtır oldu çok mutlu oldum teşekkürler
Nazıfe 4 yıl önce
Denedim ck guzel oldu