Suudi Arabistan'da yaşayan kralların ve sultanların özel misafirlerine ikram ettiği ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nin en önemli içeceklerinden biri olan "Mırra" kahvesi nedir, nasıl içilir ve faydaları nelerdir sizler için inceledik. Vücuda olan faydalarını duyunca çok şaşıracağınız kakule bitkisinden yapılan mırra kahvesine dair tüm detaylar yazımızda bulabilirsiniz.
Kahve, dünyanın pek çok bölgesinde beğenilerek tüketilen, kendine özgü hazırlanma teknikleri ve özel sunum şekilleri olan bir içecektir. Farklı bölgelerde farklı adlar ile anılan kahve türleri, sahip oldukları aroma ve lezzete göre damaklarda değişik tatlar bırakır. Yüzyıllardır Arap coğrafyasına özgü olarak bilinen Mırra kahvesi, Türkiye'de özellikle Mardin, Gaziantep ve Şanlıurfa gibi Güney Doğu Anadolu Bölgeler'inde oldukça fazla tüketilen bir kahve çeşididir. Bu kahveyi diğerlerinden ayıran özelliği ise oldukça acı ve ağır olmasıdır. Kahvenin ismi de aslında buradan gelir. Arapçada “mur” kelimesi “acı” demektir. Mırra kahvesi hepimizin bildiği gibi Türk kahvesi fincanlarında servis edilmez. Acı ve ağır bir tadı olduğundan minik ve özel kulpu olmayan fincanlarda ikram edilir.
Yapım aşamasında kakule bitkisinin tohumlarından faydalanılan mırra kahvesine aroma veren kakuledir. Şifası oldukça fazla olan kakule çörekotu gibi kullanılacağı zaman öğütülmelidir, besin değerleri bu şekilde muhafaza edilir, aksi takdirde faydası gözlemlenemeyecektir.
PEKİ, MIRRA KAHVESİ NASIL YAPILIR?
Mırra kahvesini hazırlarken özellikle tercih edilmesi gereken bir kahve çeşidi yoktur. Mırra kahvesi aslında bir kahvenin hazırlanma ve pişirme şeklidir. İstediğiniz kahve ile Mırra'yı yapabilirsiniz. Bu kahveyi diğerlerinden ayıran özelliği ise 'dibek' adı verilen bir havanda çok inceltilmeden dövülmedisidir.
Mırra kahvesini pişirirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; kaynatma evresidir. Mırra kahvesini uzun uzun kaynatmanız gerekir. Kahveyi hazırlamak için öncelikle kahvenin telvesi ayırılıp karışıma su eklenir. Yani çekilmiş kahvenin üzerine su eklenir ve kaynatılır. Bir kıvama gelen kahvenin tortusunu ayırmak için süzerek "mutbak" denilen özel bir kaba aktarılır. Mutlaka konulan kahveye su eklenir. Kahve telvesinden ayrılana kadar bu işleme devam edilir. Telvesinden ve tortusundan ayrılan kahveye su eklenerek tekrar mutbaktan geçirilir.
Yapımı oldukça zor olan bu kahvenin sunumu geleneksel olarak kulpsuz bir fincanda verilir. Fincanın yarısına kadar doldurulan Mırra, misafirlere ikram edilir.
MIRRANIN FAYDALARI NELERDİR?
- Aşırıya kaçmadan tüketilen mırra kahvesi; vücudun direncini arttırarak, yorgunlukları gideriyor.
- Dikkat toplamada ve konsantrasyon arttırmada oldukça başarılı olan mırra kahvesi, karaciğer hastalıklarının da önüne geçiyor.
- Geçmiş yıllarda baş ağrılarını tedavi etmek için kullanılan bu kahve, selülitleri de ortadan kaldırıyor.
Azizsevincmardin 4 yıl önce
Sevgili yorum yazan yurttaslar bu mirrayi ben kahvehane isletirken satardim haftada 1 kez yapip buzdolabina koyup hergun 8-10 bardak satardim bu kahveyi genelde yaslilar içer gençler çok nadir merak ettiklerinden içer çoğu en az 3 saat kaynatiliyor bas agrisi migren yorgunluk diyabet ve bircok hastaliga iyi geldigi soyleniyor yani anlayacaginiz hastasi cok ba
gizu 4 yıl önce
kesinlikle dediğiniz gibi değil asla yapımı zor değil, bu bilgiye nerden sahip oldunuz bilmiyorum ama :) internette nasıl yapılır diye yazdınız galiba, Eski antik zamanlarda cezve yada kahve makinası yokken her kahvenin yapımı zordur. ama şuan ben mırra dan başka kahve içmem, çünkü kahvenin hasıdır, kokusu tadı zaten bambaşka, Birkaç kere içen zaten başka kahve içmez. yapılışı ise çok çok basit . ben bir çay bardağında içerim zaten öyle içilir . bir fincana 1 çay bardağından biraz fazla su koyulur bir tatlı kaşığı kahve , ocağa koyulur tortusunun aşağı çökmesi zaten 5 dakikayı o yüzden kahveyi toplamda 5-6 dakika kaynatın yeter. sonra yanında lokum oh mis afiyet olsun.
Gani alkan 3 yıl önce
Ya mirradan bahsediliyor 5 dakika diyor ya ALLAH'IM YASABİR KARDES SEN TURK KAHVESİYLE KARİSTİRDİN MİRA İLE AYNİ DEGİL
Sūleyman tan 3 yıl önce
Saygilar arkadaşim murre kahve 2 litre murre yapmak için 6 saatini alir ben her zaman yapiyorum ve her yerde bulunmaz gumey doğu bolgelerin de her kahve olmaz
GTA 5 yıl önce
Defalarca pişirilen bi kahveden ne hayır bekliyorlar saçmalık olsa olsa hastalık yapar
mardınlım 5 yıl önce
beyefendı bılmeden yorum yapmayınn bu kahve kısa sure tupte kaynatılır ondan sonra mese odunu kozunde agır agır pıser tadını ordan alır bılmedıgınız seye yorum yapmayın
YUSUF 5 yıl önce
mırra kahvesi kaynatıldık ça tadı güzel olur bunu da içen bilir
birisi 5 yıl önce
faydaları yazılıyor ama benim esas dikkatimi çeken bu kadar uzun süreli kaynatmada zararların da önemli olduğu. turk kahvesi de yorgunluğa iyi geliyor. dikkati ve konsantrasyonu olumlu etkiliyor. ama üç saat pişirilen bir kahvenin bence zararları yararlarından fazladır.
Dilek 6 yıl önce
Bu kadar zor yapılan bir kahveyi içmesemde olur , insanlar ibadet için böyle uğraşsalar Türkiye miz güllük gülistan lık olur ! Hem ahiretinide kurtarmış olur !....
Erdem 4 yıl önce
Şaka mısın ablacım sen :D sanane yani başkasının hayatı başkasının ilgilendiği konular seni zerre ilgilendirme herkesin hayatına saygı duymak zorundasın. İsteyen ibadet ile uğraşır isteyen kahve ile sen kendin ne ile uğraşıyorsan başkasının hayatına çamur atmadan devam et!
Lee 5 yıl önce
Eyvallah kardeşim