Kahramanmaraş’ta sıkça tüketilen Maraş paçası özellikle kış aylarında restoranların gelir kapısı haline geldi. Grip ve soğuk algınlığıyla adeta savaşan, aynı zamanda kemiklerin güçlenmesine yardımcı olan paça çorbasının Maraş'ta yapılan yöntemi diğerlerine göre çok farklı. Peki Maraş usulü paça çorbası nasıl yapılır? Tarifi haberimizde...
Kış aylarında vücudu olumsuz hava koşullarından ve mikroplardan korumak için mutlaka sıcak sıcak şifa çorbası içmek gerekir. Paça çorbası sevenlerdenseniz, Kahramanmaraş’ta yapılan Maraş usulü paça çorbası da tam size göre. Bol etli, ve acılı olarak yapılan paça çorbası, isteğe göre içerisine sumak eklenerek de pişirilebiliyor. Pek çok hastalığa iyi geldiği bilinen paça çorbası, Kahramanmaraş’ta yaz kış farketmeksizin mutlaka sofralarda yerini alıyor. Bu şifa çorbası da Maraş mutfağından gelen paça çorbası olabilir. İçerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde adeta vücuda kalkan olan bu çorba, bir çok hastalığında oluşmasına engel oluyor. Uzmanların sık sık içilmesini önerdiği paça çorbasının Maraş usulünü sizler için araştırdık.
- Omega-3 bakımından da zengin olan paça çorbası, beyinsel gelişimi ve zihin sağlığını korur.
- Düzenli ve yeterli miktarda paça çorbası tüketimi, soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıklara karşı sizi iyi bir şekilde koruyabilir.
- Limon, sirke ve sarımsak ilave edilen bu leziz içecek, adeta bir antioksidan ve antibiyotik görevi görür.
- Benzersiz besin maddeleriyle dolu olan bu çorba, cilt sağlığımızı da destekler. Paça çorbası içmek, daha parlak ve pürüzsüz bir cilde sahip olmanızı sağlar.
- Gelişim çağındaki çocukların kemik gelişimine de yardımcı olan paça çorbası, aynı zamanda kas yoğunluğunu da artırabilir. Bununla birlikte, kas ve kemik ağrılarını da hafifletebilir.
- Paça çorbası ise kolajen üretiminde de etkili olan mucizevi bir içecektir.
- Vücuda enerji verir. Yorgunluğunuzu hafifletebilir.
MARAŞ PAÇASI ÇORBASI:
MALZEMELER
1 kilo yada daha fazla kemikli et
1 yemek kaşığı kadar salça
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı sumak ekşisi
6-7 diş sarımsak
tuz
YAPILIŞI
Kemikli eti düdüklü tencerenin içerisinde 45 dakika kadar güzelce pişirin.
Daha sonra pişen eti hafif soğuduktan sonra didikleyerek bir kabın içerisine koyun. Bu adımda etin suyunu kesinlikle dökmeyin.
Ardından derin bir tencerenin içerisine yağ salça ve biber ilave edip karıştırın.
Etin suyunu da içerisine ekledikten sonra 10 dakika kaynatın. Etleri de içerisine koyduktan sonra 10 dakika kadar daha kaynatın.
Son olarak sumak ekşisi ve sarımsağı da ekleyerek kapağını kapatın.
Afiyet olsun...
Yorumlar Rezalet 4 yıl önce
Bu paça çorbası en eski ve en doğru tarifdir. Paça çorbasına, tereyağ konulmaz. Geleneksel paça çorbası terbiye de edilmez. Ekşi tat içinde de sadece somak ekşi kullanılır. Sirke ve limon da konulmaz. Üstüne salçalı tereyağ bile yakılmaz. Yörük işi, köy işi bu şekildedir.
neco 4 yıl önce
bunun nanesi sirkesi nerde hem marasta pacaya salca konmaz haslama desen hic olmaz acaba baska marasmi hem denilen tarifle saglikli degil
EMRE 4 yıl önce
Gardaş valla 40 yıllık Maraşlıyım ben böyle paça görmedim. Bir kere bizde paça küçük baş hayvanın kellesinden ve isteğe göre ağak kısmından alınan etlerle yapılır.. Bu paylaştığınız şeye et haşlama derler bizim oralarda.
Birgarip 4 yıl önce
Paça kelleden ayaktan olur. Etten paça olmazzzzz.
akif güngören 4 yıl önce
Maraş usulü çorbiyi içmek için edirnekapı da bilal ağanın yeri var maraşım paçça. gidecin oraya içecin şifaa şifaaa.