Eski Osmanlı lezzetlerinden biri olan ve tadına bir kez bakanın sık sık yemek istediği hünkarbeğendi, özel misafirlerinize hazırlayabileceğiniz enfes ana yemeklerden biri olabilir. Siz de akşama kalabalık misafir ağırlıyorsanız mutlaka hünkarbeğendi yemeğini denemelisiniz.
Eski Osmanlı lezzetlerinden olan hünkar beğendi günümüze kadar sofralarımıza ulaşan bir yemektir. Hünkarbeğendi, sadece adıyla değil aynı zamanda tadıyla da gönülleri fethetmiştir. Saray lezzeti olarak geçen patlıcan yemeklerini sevenler için vazgeçilmez bir lezzet olan hünkar beğendinin yapımı da oldukça kolaydır. Oldukça dramatik bir hikayesi olan hünkar beğendi yemeği, yıllardır sofralarımızda yer alan bir yemektir. Günümüzde Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile özdeşleşmiştir. Nasıl ortaya çıktığıyla ilgili birçok rivayet bulunmaktadır. Hünkar beğendi kalori bilgisi: Etli hünkar beğendi yemeği 100 gramlık bir porsiyonda ortalama 175 kalori değerine sahiptir. (%64 yağ, %24 protein, %12 karbonhidrat). Bu yemeği evde yapmak isteyen vatandaşlar, hünkar beğendi nasıl yapılır sorusunun yanıtını araştırırken, gerekli malzemeler için birçok farklı usta farklı tarifler vermektedir.
- -Patlıcanın lezzetini arttırmak için fırında közlemeyi denebilirsiniz. Patlıcanları kavurmaya başlamadan önce sarımsaklı ve limonlu yağda bekleterek aromalı olmasını sağlayabilirsiniz.
- -Sütü yavaş yavaş ekleyerek karıştırın. İstiyorsanız sütü önceden kaynatabilir ve içerisine defne yaprağı ekleyebilirsiniz.
- -Tarifte kullanacağınız sebzelerin küçük doğranmasına özen gösterin. Bu sayede sebze tadının, yemeğe daha iyi karıştığını göreceksiniz.
- -Patlıcan gibi sebze yemeklerinde, kavurarak pişirmek her zaman daha iyi sonuç verecektir. Sebzelerin lezzetini arttıran bu teknik, tarifin kısa sürede yapılmasını da sağlar.
Hünkar beğendi yemeği, buruk bir aşk hikayesinden geliyor. Uzun yıllardan süregelen rivayetlere göre; 1800’lü yıllarda Sultan Abdülaziz Napolyon’u ziyarete gider. Ve o sırada kraliçeye aşık olur. Ama bu aşk imkansız denecek kadar zordur. Daha sonrasında Sultan da, Napolyon’u kendi sarayına davet eder. Ancak davete gidemeyen Napolyon, kendi yerine kraliçeyi gönderir. Bu sırada Hünkar, heyecanından dolayı yapılan hiçbir yemeği beğenmez. Kraliçe ziyarete giderken yanında Fransız bir aşçı götürür. Aşçının Osmanlı mutfağında yaptığı beşamel sosu, Türk aşçının dikkatini çekti. Ve hazırladığı patlıcan közünün üzerine döktü. Sultan yediği yemeği çok beğendi. Yemeğin adı o günden itibaren hünkar beğendi yemeği oldu. Aşkları ise kavuşamadan yarım kaldı. Hünkarın beğenmesi mi, yoksa dillere destan lezzeti mi? İşte tarifi:
MALZEMELER
750 gram dana eti
5 diş sarımsak
4 yemek kaşığı tereyağı
3 küçük boy soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
4 adet domates
4 su bardağı sıcak su
TuzSosu için;
5 adet patlıcan
2 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
1 buçuk yemek kaşığı tereyağı
Tuz
2 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Karabiber
Kekik (isteğe göre)
YAPILIŞI:
5 adet patlıcanın etrafına çatalla batırın ve fırına dizin. Yaklaşık 25 dakika 180 derecelik fırında pişirmeye bırakın.
Piştikten sonra daha kolay soyulmaları için bir poşette ağızları kapalı bir şekilde 10 dakika kadar bekletin. Daha sonra onları çıkarıp bir kaba koyun ve kabuklarını soyun kabukları kolayca çıktığını göreceksiniz.
Daha sonra bir tavaya 4 yemek kaşığı tereyağını eritin. Doğradığınız soğanları üzerine ekleyin ve pembeleşinceye kadar kavurun.
Biraz kavurduktan sonra doğradığınız sarımsakları da ekleyin. Karıştırdıktan sonra 750 gram dana etini ekleyip etler suyunu çekene kadar pişirin.
Etler suyunu çekmeye başlayınca içine tuz, domates salçası ve karabiberi ekleyin ve karıştırın.
Daha sonra doğramış olduğunuz domatesleri ve 4 su bardağı sıcak suyu ekleyin ve etler pişene kadar orta ateşte pişirmeye devam edin.
Beğendi için de bir tavada tereyağı eritin. Erittikten sonra üzerine unu ilave edin ve birlikte kavurun.
Kokusu çıktıktan sonra patlıcanları ekleyin. Üzerine sütü yavaşça ilave ederek sürekli karıştırın.
En son karabiber, tuz ve rendelediğiniz kaşarları ekleyin ve altını kapatın.
Ardından servis tabağına alarak beğendinin üzerine pişmiş etleri yerleştirdikten sonra servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...
BİR YORUM YAPIN 0