Sumak ekşisi nedir? Evde sumak ekşisi nasıl yapılır?

Yapılan araştırmalara göre dünyanın en sağlıklı baharatları arasında gösterilen sumak, yemeklere lezzet ve ayrı bir tat katıyor. Son zamanların en çok konuşulan ve sumaktan elde edilen sumak ekşisi hakkında merak edilen soruları sizler için araştırdık. Sumak ekşisi nedir? Evde sumak ekşisi nasıl yapılır? Sumak ekşisi nerede kullanılır? Tüm cevaplar yazımızda.

Latince adı Rhus Coriaria olan sumak, ülkemizin farklı yörelerinde “boyacı sumağı” olarak da biliniyor. Arap Yarımadasının kuzeyinde, Hindistan, Güney Avrupa ve Anadolu’da yetişen sumak bitkisinin yaprakları yaz aylarında toplanır ve demetler halinde kurumaya bırakılır. Çok eski zamanlardan beri tıbbi alanlarda, deri ve boya sanayinde kullanılan sumak özellikle yemeklere eşsiz bir lezzet katan ekşi baharat olarak da kullanılır.Hatta sumak ekşisi evde enfes yemekler yapmak için tercih edebileceğiniz çok pratik bir tat verici baharattır. Bir de son zamanlarda özellikle de Doğu Anadolu bölgesinde bolca tüketilen sumak ekşisi var.

Antep fıstığı familyasından olan sumak bitkisinden yapılan sumak ekşisi, kıvamlı bir sostur. Özellikle etli yemeklerde kullanıldığında yemeklerin lezzetini artırıcı bir özelliği de bulunan bu ekşi sıvı sayesinde başka baharatlara yemeğinizde fazla yer vermeseniz de enfes yemekler yapabilirsiniz. Peki sumak ekşi evde nasıl yapılır? Gelin birlikte öğrenelim...

Sumak suyu nasıl yapılır? Sumak çayı ne işe yarar? Sumak bitkisinin faydaları...İLİŞKİLİ HABERSumak suyu nasıl yapılır? Sumak çayı ne işe yarar? Sumak bitkisinin faydaları...

Sumak bitkisi

Sumak bitkisi

Marketlerde hazır olarak satılanlarını bulabileceğiniz gibi dilerseniz evde kendiniz de kolay bir formülle hazırlayabilirsiniz.

SUMAK EKŞİSİ TARİFİ

Evde sumak ekşisi yapımı için tercih edebileceğiniz çok pratik olan tarifimizden yararlanabilirsiniz. Ancak evde yaparken özellikle ekşi sumak kullanmaya dikkat etmelisiniz, aksi takdirde sumak sosunuz tatlı olacaktır.

  • Büyük bir kabın içine 10 kilogram sumak bitkisinin yapraklarını koyun ve üzerini örtecek kadar su ekleyip biraz bekletin.
  • Bu suyu süzüp başka bir yerde bekletin ve tekrar bitki yapraklarının üzerine su ekleyin. Sumağın tüm ekşi özü çıkana kadar bu işlemi tekrar edin ve süzdüğünüz suları birleştirin.
  • Daha sonra bir miktar unu suyu dökerek tortusunun dibe çökmesi için bekleyin.
  • Un tamamen dibe çöktükten sonra üstte kalan duru suyu büyük bir cam kavanoza alıp tülbent yardımıyla hava almayacak şekilde ağzını kapatın.
  • Kavanozlarınızı birkaç gün bu şekilde güneşte bekletin. Toz sumak ekşisi nasıl yapılır konusunda sıkıntı yaşıyorsanız daha koyu bir kıvam için sumak suyunu birkaç taşım da kaynatabilirsiniz.

Sumakla ne yapılır? Her derde deva sumakla yapılan enfes yemek tarifleriİLİŞKİLİ HABERSumakla ne yapılır? Her derde deva sumakla yapılan enfes yemek tarifleri

sumak ekşisi tarifi

sumak ekşisi tarifi

SUMAK EKŞİSİ NERELERDE KULLANILIR?

Daha çok baharat olarak kullanılsa da sumak kullandığınız tüm yemeklerde ekşi sosunu da kullanabilirsiniz. Sumak ekşili dolma yaparken dolma içinde sumak ekşisi kullanabilirsiniz. Her ne kadar pek çok etli yemekte rahatlıkla kullanabileceğiniz bir sos olsa da özellikle Adana ve Maraş bölgesinin yöresel lezzetlerinde sıklıkla kullanabileceğiniz bir tat olarak karşımıza çıkar.

sumak suyu

sumak suyu

Yemekler dışında ağızda hoş bir aroma tadı bırakmak için sumak ekşisinden faydalanabilirsiniz. Hatta toz olarak bulunan sumağı bir miktar suyla kaynatıp dinlendirdikten sonra gargara olarak da kullanabilirsiniz.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 7

Günay 3 yıl önce

Sumakları aldım elime tarife bakıp ekşi yapıcam,bir miktar sumak yaprağını suya ıslayın diyor, bir tarife bir elimdeki malzemeye baktım tariften vazgeçtim, bunlar benim kadar da bilmiyorlar diye,yaprak nedir yaa,insanları yanıltmayın,dağlarda nekadar sumak bitkisi varsa yoldurcaksınız yapraklarını millete meyvesini de bulamıycaz sonra

Toplam 2 beğeni

Seda 4 yıl önce

Bencede yanlış olmuş bu tarif. Kahramanmaraş' ta yaşayan bir Adana'lı olarak öncelikle şunu belirtmeliyim Adana yöresinde sumak ekşisi genellikle bilinmiyor. Sumak toz olarak tüketiliyor. Sumak ekşisi yapımında Ayşe Hanımında belirttiği gibi un kullanılmıyor. Üstelik yapması da bu kadar kolay değil bir cok asamadan gecirilerek yapılıyor. Tarifi iyice öğrenip yazarsanız cok daha faydali olacaktır.

Toplam 4 beğeni

Muhammed 4 yıl önce

Ben yorumdan ziyade toz sumaktan sumak ekşisi yapılır mı deye sormak istiyorum. Bu konuda sizden bilgi ve yardım rica ederim.

Toplam 0 Beğeni

Ayşe 5 yıl önce

Tarif çok karmaşık ve alakasız olmuş, bu tarifle sumak ekşisi yapılmaz asla. Un kullanılmaz, yaprakları demişsiniz yaprak nedir, tane sömelek kısmı kullanılır. Yaprak yapraktır yani sumak onun bir çeşit meyvesi. Son olarak, KAHRAMANMARAŞ ve GAZİANTEP yöresel mutfağında sıklıkla kullanılır. Bu tarifi okuduktan sonra sayfanızın diğer hiçbir tarifini uygulamama kararı aldım. Allah muhafaza, sağlığına zarar verir mi verir insanın bir yanlış anlaşılma, daha doğrusu yanlış bilgiler diyeyim... Lütfen daha araştırmacı olup ondan sonra yazı ekleyin, yazmış olmak için değil. Saygılar..

Toplam 27 beğeni

Maraşlı 4 yıl önce

Bunun dogrudu geregi kadar somak ben 10 kg kullandım legene ıslanır ve bıraz yumsaması ıcın beklenılır 1sat yeterli fazlası beklenirsegerı ı çıkar sonra ufeleyerek somak ekşisi cıkarılır ve suyu bır suzekle kaplara suzulur bu işlem 3ken tekrarlanır un da konmaz sonra ekşi suyu kaplara bölünür cok olmayacak sekilde 6.7 kaba konulur bu şekilde 7 gun bekletılır koyulaşan ekşi bir suzekle süzülür ve şişelere konulur herkese afiyet olsun

Toplam 0 Beğeni

Edanur 4 yıl önce

Cok doğru bende gaziantepli olarak sizin gibi düşünüyorum ayşe hanim

Toplam 1 Beğeni

Dolunay 5 yıl önce

Ne yani yanlış mi bütün bilgiler

Toplam 0 Beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun