Deniz ürünü yemekleri sevenlerin mutlaka denemesi gereken bir tarif olan Istakoz aroması ve ağızda dağılan yumuşacık kıvamı ile özel bir lezzet seçeneği olarak öne çıkıyor. Masterchef yemek yarışmasında ıstakoz pişiren şeflerden sonra herkes araştırmaya başladı. Peki, Istakoz tarifi nasıl yapılır? Istakoz nedir? Istakoz nasıl yapılır, Istakoz yapılırken nelere dikkat edilir? İşte en güzel Istakoz tarifi!
Hem tatlı hem de tuzlu sularda yaşayabilen ıstakozlar, su diplerinde yaşayan omurgasız canlılardır. Renkleri türlere göre değişiklik gösterse de mavinin tonlarından yeşil, kahverengiye kadar renklerde görülebilir. 30-35 cm boy 4-5 kiloya kadar büyüyebilir. Türkiye'de Marmara denizi, boğazlarda, Ege denizinde görülür. En büyük doğal düşmanları ise ahtapottur. Kendine has bir lezzete sahip olan ıstakoz zor bulunan bir deniz canlısı olduğundan dolayı diğer deniz ürünlerine göre daha pahalıdır. Istakozu diğer deniz canlılarından ayıran bir özelliği ise yapılış şeklidir. Ebatlarına göre pişiriliş şekilleri değişen ıstakozlar, suda haşlama, ızgara ya da buğulama şeklinde pişirilir.
EN GÜZEL ISTAKOZ TARİFİ:
MALZEMELER
1 yemek kaşığı tereyağı
Limon suyu
Paprika
4 adet ıstakoz kuyruğu
2 diş sarımsak
Tuz ve karabiber
YAPILIŞI
Istakoz kuyrukları keskin bir bıçak veya mutfak makası kullanılarak kuyruğun başladığı yere kadar kesilir.
Kabuğu iki tarafından tutularak yavaş bir şekilde açın. Istakoz eti tek bir parça halinde dikkatli bir şekilde kabuğundan çıkartmaya dikkat edin.
Kuyruk kısmından kabuğa bağlı kalacak şekilde kabuğun üzerine yerleştirin.
Istakozu eti iki taraftan yana doğru açı, kirliyse temizleyin. Istakozları fırın tepsisine yerleştirin.
Bir kasede eritilen tereyağı, rende sarımsak, limon suyu, paprika, tuz ve karabiberi karıştırın. Karışımı ıstakozların üzerine sürün.
Istakozları yüksek derecedeki fırında 10 dakika boyunca pişirin.
Afiyet olsun...
Istakoz eti zengin bir protein ve vitamin deposudur.İçerisinde amino asid, potasyum, magnezyum, kalsiyum, selenyum, demir, fosfor, çinko, A, B12, B6, B3, B2 bulunmasının dışında Omega-3 asidi içerir.
Yengeç gibi diğer yiyeceklerde olduğu gibi, Istakozlar özellikle vitamin ve mineraller bakımından zengindir.. Aslında, vitaminler arasında yüksek miktarda pantotenik asit (yiyeceğin enerjiye dönüştürülmesine yardımcı olur) ve E vitamini (arterlerin optimum durumda kalmasına yardımcı olan bir antioksidan görevi görür) vurgulanır.
100 gram pişmiş ıstakoz yaklaşık olarak 90 kaloridir. Oldukça düşük bir kaloriye sahip olan ıstakoz, zayıflama listelerinde yer alabilir. Her ne kadar dana etine göre daha az kolesterol içerse de kolesterol açısından problem yaşayanların dikkatli tüketmesi önerilir.
İçeriğinde yer alan antioksidan bileşikler kanser hücresi oluşumunu engeller, oluşan hücrelerin büyümesini önler.
BİR YORUM YAPIN 0