Son zamanların en çok merak edilen konularından biri olan bıldırcın eti, Osmanlı döneminden bu güne kadar sofralarımızda yerini alıyor. Kas ve eklem ağrılarının giderilmesi için tüketilmesi önerilen bıldırcın eti, romatizmaya bağlı ağrıların da iyileşmesinde etkilidir. Peki bu kadar merak edilen bıldırcın eti nasıl temizlenir ve nasıl pişirilir? İşte sorunun yanıtı:
Bir kuş türü olan bıldırcın, sülüngiller familyasına aittir. Küçük ve tıknaz yapıda olan bu kara kuşları, genellikle tohumlarla beslenmekle birlikte küçük böcek, solucan gibi sürüngenlerle de beslenmektedir. Yumurtası ve etinin lezzetiyle bilinen bıldırcın, Osmanlı saray mutfağının nadide besinlerinden biri olmuştur. Osmanlı mutfağından günümüz mutfağına aktarılan bu protein deposu bıldırcın eti doğru bir şekilde pişirilmesi ve temizlenmesi gerekiyor. Bıldırcın eti neye iyi gelir diye merak ediyorsanız; lezzetli bir ağrı kesici olduğunu söyleyebiliriz. Yapılan araştırmalara göre uzmanlar bıldırcın etinin böbrek fonksiyonlarını sağlıkla çalıştırdığını ve taş ve kum dökenlerinde de gönül rahatlığıyla tüketebileceğini vurguluyor. Özellikle de A ve E vitamini ihtiyacınızı karşılayan bıldırcın eti, vücut direncini koruyan bir görev taşır. Özellikle de astımı olan kişilerin dönem dönem bıldırcın etini tüketmesi tavsiye edilir. Bıldırcın eti uzun süren öksürükleri de ortadan kaldıracak güce sahiptir.
PEKİ BILDIRCIN ETİ NASIL PİŞİRİLİR?
Bıldırcın etinin kendine has pişirme teknikleri bulunur. Şimdi iyi bir bıldırcın pişirmek için bilmeniz gereken püf noktaları:
- - Bıldırcın etinin kısa sürede iyi ateşte pişmesi gerekir. Uzun süre pişirilen bıldırcın eti vitamin değerini kaybeder.
- - Açık havada bıldırcın eti tüketmek isteyenler için en ideal pişirim yöntemi ızgaradır.
- - Fırında zahmetsiz şekilde bıldırcın eti hazırlayabilirsiniz. Bunun için bıldırcın etini açıp güzel bir marine sosuna yatırmanız tavsiye edilir. Fırında ise 180 derecede ortalama 45 dakika kalması iyi olacaktır.
- - Bıldırcın eti sunan restoranlarda bıldırcın dolması servis edilir. Bu yemeğin özelliği ise iyi bir iç pilavıyla hazırlanmasıdır.
BILDIRCIN DOLMASI TARİFİ:
MALZEMELER
5 orta boy bıldırcın
5 çorba kaşığı tereyağı
1 büyük soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı pirinç
1 çorba kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı karabiber
2 su bardağı su
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
YAPILIŞI
İlk olarak fırını 180 dereceye ayarlayın ve ısıtmaya başlayın.
Bıldırcınları iyice temizleyin tüyü kalmışsa eğer ayıklayın.
Ayıklanmış pirinçleri tuzlu suda bir müddet bekletin.
Soğanı yemeklik doğrayın.
Kuş üzümlerini de tıpkı pirinçler gibi ılık suya koyun.
Daha sonra orta boy bir tavaya 2 çorba kaşığı tereyağı koyun ve eritin.
Bıldırcınları tavada birkaç dakika arkalı önlü mühürleyin ve kenara alın.
Kalan 3 çorba kaşığı tereyağını başka bir tavada eritin ve içine soğanları ekleyip kavurmaya başlayın.
Soğanlar kızarmaya başladığında suda beklettiğimiz pirinçleri ve yine suda bekleyen kuş üzümlerini, tuzu, biberi, tarçını ve dolmalık fıstıkları tavaya ilave edin.
Tavadaki malzemeleri iyice karıştırarak 5 dakika kavurun.
2 bardak sıcak su ekleyin ve pilav gibi pişirin.
Karışımı pişirdikten sonra 20 dakika dinlendirin.
Dinlendirdikten sonra daha önce kızarttığınız bıldırcınlara çorba kaşığı yardımıyla dolma içini doldurun.
Doldurduğunuz bıldırcınları cam bir kaba yerleştirin ve üzerine 2 bardak su ekleyip fırına verin.
Yaklaşık 30 dakika pişirdikten sonra bıldırcınları fırından çıkarıp biraz dinlendirin. Daha sonra servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...
BİR YORUM YAPIN 0