Çanakkale yöresinin en ünlü çorbalarından biri ovmaç ya da oğmaç çorbası. İki farklı isimle de kullanılan ovmaç çorbası soğuk havalarda içinizi ısıtacak ve daha önce denemeyenlerin de damaklarında iz bırakacak. Peki ovmaç nedir ve ovmaç çorbası nasıl yapılır? Ovmaç çorbasının püf noktaları yazımızda.
Ovmaç çorbası mübadele döneminde Bulgaristan ve Yunanistan’dan gelen göçmenlerce yöreye taşınmış Rumeli lezzetlerinden bir diğeridir. Trakya’nın birçok yerinde olduğu kadar göçmenlerin yerleştiği çeşitli yörelerde de bu çorbaya rastlıyoruz. Yerel şive gereği Uvmaç Çorbası ya da Umaç Çorbası gibi isimlerle anılmaktadır. Yumurta ve çok az su ile muammele edilen hamurun avuç içlerinde ovularak çimdik çimdik parçalara ayrılmasından sebep bu ismi almıştır. Az malzemeyle de lezzetli şeyler yapılabileceğinin adeta kanıtı olan bu çorba; soğan, un, salça ya da pul biberin harmanlanmasıyla hazırlanmaktadır. Köklü bir mutfağı olan Çanakkale'nin meşhur lezzetlerinden biri olan bu çorbayı sizler de denemelisiniz.
MALZEMELER
2 su bardağı buğday unu
1 çay bardağı et suyu
3 su bardağı süt
3 su bardağı su
Tuz
Karabiber
Üzeri için;1 tatlı kaşığı pul biber
10 gr tereyağı
1 çorba kaşığı kıyılmış dereotu
YAPILIŞI
Hamur yoğurma kabına unu eleyin. Ortasını havuz gibi açıp et suyunu ekleyin.
Sert ve pütürsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
Elde ettiğiniz bu sert hamurdan avucunuzda ovalayıp minik toplar hazırlayın.
Suyu tencerede bir taşım kaynattıktan sonra hamur toplarını ilave edin. Azar azar süt ilave ederek çorba kıvamına gelinceye kadar pişirin.
Tuz ve karabiberle tatlandırıp ocaktan alın. Servis etmeden hemen önce tereyağında kavrulmuş pulbiber ve kıyılmış dereotu ile süsleyin.
Afiyet olsun...
Ovmaç Çorbası Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
- İsteğe göre çorbanın içerisine kıyma, fasulye veya nohut ekleyebilirsiniz.
- Aroma katmak için normal su yerine et suyu kullanın.
- Tereyağın yanmasını önlemek için, bir yemek kaşığı sıvıyağ ekleyin.
- Hazırladığınız çorbaya 1 yemek kaşığı çırpılmış yoğurt ekleyebilirsiniz.
BİR YORUM YAPIN 0