Taşköprü kuyu kebabı nedir ve neyden yapılır? Taşköprü kuyu kebabı tarifi

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde en kalitelisi yapılan kuyu kebabı her yıl olduğunu gibi bu sene de revaçta. Taşköprülüler'in ve gelen misafirlerin vazgeçilmez damak tadı olan kuyu (biryan) kebabının nasıl yapıldığını merak ediyorsanız hazırladığımız içeriği inceleyebilirsiniz.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

3 Harbi olarak bilinen Osmanlı-Rus Savaşı'ndan sonra Taşköprü’ye yerleşmiştir. Osmanlı padişahlarından Sultan Hamit’in yanında maiyet çavuşu olarak askerlik yapan Abdurrahman Kesici kuyu kebabını Taşköprü’de ilk kez yapan kişidir. Abdurrahman Kesici'nin torunu Orhan Kesici'nin ifadesine göre, kuyu kebabı Anadolu’ya Taşköprü’den yayılmıştır. Rivayete göre askerlik görevi için Taşköprü’ye gelen veya Taşköprü’den giden kişiler tarafından farklı yörelere taşınmıştır. 1 metre civarında derinliğe sahip bir kuyunun içine döşenmiş tuğlalar ve bu kuyunun orta yerinde yakılmış ateşin sönmesi beklenir. ateş söndükten sonra bir çubuğa takılan kuzu gövdesi 6 saat kadar pişmelidir (yani aslında bu yemek, sönmüş ateşin sıcaklığıyla pişen kuzu kebabıdır. her ne kadar orjinali böyle olup Arapların kültürüne ait bir yemek olsa da Türkiye'nin farklı bölgelerinde farklı pişirme biçimleri ve malzemeleriyle yapıldığına tanık olunmuştur.)

  • Kebap kuyusu; Genellikle 1.5m. derinlikte, 85-90 cm. çapındadır. Eski kesme tuğlalardan, sarı toprak harcı ile düz (üst üste)kuyunun orta kısmına doğru içten-dışa bombe verilerek örülür.
  • Baca yüksekliği ne kadar fazla olursa o kadar iyi olur. Kuyunun üstünde kuzuları asmak için demir çubuklar bulunur.
  • Her kuyu ortalama sekiz kuzu alır. Kuyu kapağı ağaçtan yapılmıştır ve sac ile kaplanmıştır.
  • Kapak sıvanırken harç yapmak için kullanılan toprak kullanılır.

KUYU KEBABI TARİFİ:

MALZEMELER

1 kilogram az yağlı koyun eti
Kekik
Kimyon

YAPILIŞI

Eti tencereye koyduktan sonra içerisine iç su koymadan yüksek ateşte pembeleşinceye kadar pişirin.

Et pembeleştikten sonra kısık ateşte, kapağı kapalı bir şekilde 3 saat daha pişirin.

Hazır olduktan sonra baharat ilave ederek servis edin.

Afiyet olsun...

Cittaslow nedir? Türkiye'nin Cittaslow logolu sakin şehirleri

İLİŞKİLİ HABER

Cittaslow nedir? Türkiye'nin Cittaslow logolu sakin şehirleri
Afyonkarahisar patatesli köy ekmeği nasıl yapılır? Patatesli köy ekmeğinin püf noktası

İLİŞKİLİ HABER

Afyonkarahisar patatesli köy ekmeği nasıl yapılır? Patatesli köy ekmeğinin püf noktası
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 2

misafir 3 yıl önce

Şiddetle TAVSİYE ederim. Tek kelime ile mükemmel.....

zafer gülten 3 yıl önce

esas kuyu kebabı ege yöresine mahsustur....bilhassa kuzu çengelle içinde köz ateş bulunan kuyuya sarkıtılıp,üzeri kapanır,etten çıkan buhar eti yumuşacık ağızda dağılır hale getirir,lezzetide ondandır zaten.ve özelliklede hayvanlar kekik ve yonca ile beslenmiş olanlardan olursa lezzet bi başka olur.