Hellim peyniri, koyun, keçi ya da çiğ inek sütünden yapılan bir peynir türüdür. Kıbrıs’la özdeşleşen hellim peyniri, genellikle kızartılarak tüketilmekte, makarnalarda, çorbalarda ve salatalarda da kullanılmaktadır. Peki, hellim peyniri nasıl kızartılır?
En sık tüketilen süt ürünlerinden biri olan peynir, farklı aromaları ile kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Hellim peyniri de hem ülkemizde hem de dünyada en sık tüketilen yöresel peynir çeşitlerinden bir tanesidir. Anavatanı Kuzey Kıbrıs olan hellim peyniri, keçi, koyun ya da inek sütünün karıştırılması ile üretilen bir süt ürünüdür. Yarı sert ve sık dokulu bir yapısı olan hellim peyniri, sarıya yakın beyaz renkte bir peynir çeşididir. Kuzey Kıbrıs’ta çok uzun yıllardır üretimi yapılan hellim peynirinin tüketimi ülkemizde son zamanlarda artış göstermiştir. Hellim peyniri, diğer süt ürünleri gibi besin değeri oldukça yüksek bir gıda maddesidir. ‘Hellim peynirinin zararları var mı’ gibi sorunuz var ise bu konuya da açıklık getirelim: Tansiyon ya da kolesterol rahatsızlığınız bulunuyorsa hellim peynirini dikkatli tüketmeniz sağlığınız açısından iyi olacaktır. Kaliteli markalar tarafından hijyenik koşullarda üretilen hellim peyniri ürünlerinin sağlığınız açısından herhangi bir zararı bulunmamaktadır.
Hellim peyniri, her peynir gibi besin değeri yüksek bir peynir çeşididir. Hellim peyniri kalori oranı 25 gramda -serçe parmağı kalınlığında bir dilim için- 95 kcal değerindedir. Hellim peyniri protein oranı ise yine orta bir dilimde yaklaşık 7 gr değerindedir.
- Çiğ inek sütü, koyun veya keçi sütü kullanılarak üretilir. Koyun sütü ile hazırlanan hellim peynirinin uzun süre tazeliğini koruması yanında inek sütü kullanılan hellim peynirlerinin raf ömrü daha kısadır.
- Hellim peyniri yapımı için pastörize edilmemiş taze süt ısıtılır ve biraz soğuduktan sonra mayalandırılır. Pıhtılaşma başladığında parçalara ayrılıp karıştırılır, ardından kalıplara alınır ve baskı işlemine girer.
- Yaklaşık 250 gramlık parçalar halinde hazırlanır veya dikdörtgen kalıplarda bol tuzla salamuralanır ve vakumla ambalajlanır.
- Bu aşama ile hellim peyniri nasıl saklanır? telaşına düşmenize gerek kalmaz, salamura yöntemi peynirin ömrünü uzatır.
- Ağzı kapanabilen temiz, kuru ve sağlıklı malzemelerle üretilmiş bir saklama kabında muhafaza edebilirsiniz.
- Tuz oranı yüksek bir peynir olduğundan tüketmeden önce suda bekletilmesi tercihen mümkündür.
- Dikdörtgen kalıplarda salamuralanan peynirler, arzu ettiğiniz boyutlardaki dilimlerle tariflerinize nefis bir lezzet katar.
KOLAY HELLİM PEYNİRİ KIZARTMASI:
MALZEMELER
170 gram yoğurt
1 kalın dilimlenmiş limon
1 çorba kaşığı biber salçası
3 yemek kaşığı zahter
75 gram un
500 gram hellim
Kızartmak için sıvı yağ
Nane
YAPILIŞI
Yoğurdu, limon kabuğu ve biraz baharat ile karıştırın, sonra biber salçasını rastgele karıştırın ve sosunuzu hazır edin.
Bir tabakta zahter ve unu karıştırın. Daha sonra hellimleri dilimleyip üzeri iyice kaplanacak şekilde bu karışımda yuvarlayın.
Hellimleri toplu halde kızgın yağa atın ve 2 dakika kadar altın rengi alana kadar kızartın. Tavadan çıkarıp peçete serilmiş bir tabağa alın.
Yanına dilerseniz ekmek de kızartabilirsiniz.
Hellimlerin üzerine nane ve biraz daha zahter serpin ve hazırladığınız sosla birlikte servis edin.
Afiyet olsun...
HELLİM PEYNİRİ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Hellim peyniri, üretildiği süte göre çeşitlere ayrılmaktadır. Bunlar; inek sütünden üretilen hellim peyniri, koyun sütünden üretilen hellim peyniri, keçi sütünden üretilen hellim peyniridir. İnek ve koyun sütünden imal edilen hellim peyniri çeşitlerinde kullanılan sütün içeriğinde bulunan değerleri bakımından keçi sütünden üretilen hellim peynirinden farklılık göstermektedir.
Koyun sütünden üretilen hellim peynirlerinin kuru madde ve yağ oranları ile asitlik değerleri diğer peynirlerden daha yüksektir. İnek ve keçi sütünün işlenmesi ile elde edilen hellim peynirlerinin 3 aylık olgunlaşma döneminde kuru madde değerlerinde anlamlı bir farklılık oluşmamaktadır.
Keçi sütünden elde edilen hellim peyniri çeşitleri; olgunlaşma süresince görünüş, koku ve tat bakımından inek ve koyun sütünden üretilen peynirlere kıyasla daha fazla tercih edilmektedir.
BİR YORUM YAPIN 0