Mantı, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Bu kez farklı bir mantı tarifi denemek isteyenlere kahveli mantı tarifi paylaşıyoruz. Ülkemizin olmazsa olmazı olan Türk kahvesi ve mantının birleşimini merak ediyor, kahveli mantı nasıl yapılır diyorsanız, buyurun kahveli mantı tarifi ve malzemeleri haberimizde…
Kahveli mantı tarifi kulağa garip gelse de hamuruna eklenen Türk kahvesi ile lezzetli bir aroma ortaya çıkıyor. Kahveli mantı nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir araştırılıyor. Yoğurtlu mantı, soslu mantı, Çin mantısı gibi birçok çeşidi biliyoruz. Peki, damla sakızlı kahveli mantı hiç duydunuz mu? İzmir'de yaşayan Sevim Canpolat, 100'den fazla mantı çeşidi yapıyor. Damla sakızlı ve kahveli mantının yoğun ilgi gördüğünü belirten Canpolat, kahveli mantı tarifi verdi. Evli ve 1 çocuk annesi Sevim Canpolat, "En çok beyaz un kullanılan tercih ediliyor. Ardından da damla sakızlı kahveli mantıya talep geliyor. Türk damak tadının vazgeçilmezlerinden biridir kahve. Mantı da çok severek tükettiğimiz bir besin. Bu ikisini birleştirdim ortaya çok farklı güzel bir lezzet çıktı." dedi.
En çok klasik mantı ile kahve aromalı ve glütensiz undan yapılan vegan mantıların sevildiğini anlatan Canpolat, "Sürekli kendimizi yeniliyoruz. Mantıya çeşitli aromalar katıyoruz. Kahveli mantıyı tercih etmemin en önemli nedeni de rengi oldu. Ege Bölgesi'nde damla sakızlı kahveyi hepimiz çok seviyoruz. Bu nedenle mantının hamurunu kahve ile yaptım. İşimi severek yapıyorum. Burada gördüğünüz klasik mantı dışındakilerin hepsinin üretimi bana ait." diye konuştu.
Kahveli mantının ağızda güzel bir tatla birlikte koku bıraktığını söyleyen Canpolat, "Emek ve sabır isteyen bir işimiz var. Burada 1 porsiyon mantıyı yanında mezelerle beraber 30 liraya veriyoruz." dedi.
KAHVELİ MANTI TARİFİ:
MALZEMELER
Hamuru için;
2 su bardağı tepeleme un
1 buçuk yemek kaşığı kahve
1 yemek kaşığı irmik
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yumurta
1, 5 çay kaşığı tuz
3/4 su bardağı su
İç harcı için;100 gram kıyma
1 küçük soğan rendesi
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı salça
3 dal ince kıyılmış maydanoz
Üzeri için;1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağı
1 yemek kaşığı salça
Pul biber ve nane
Servis için;1 kase yoğurt
2 diş sarımsak
YAPILIŞI
Öncelikle hamuru için yoğurma kabına un, kahve, irmik, sıvı yağ, tuz, yumurta koyun, suyu ilave ederek sert bir hamur haline getirin.
Hamur hazır olduğunda üzerini kapatarak 10-15 dakika kadar dinlendirin.
Bir yandan da içi için kıymayı bir kaba alın, rendelediğiniz soğanı, ince kıyılmış maydanozu, salça, baharatları ve tuzunu koyarak iyice karıştırın.
Dinlenen hamurdan, hazır yufkadan biraz daha kalın olacak şekilde un serperek oklavayla açın.
Açmakta zorluk çekenler, pazıları çoğaltıp küçük açıp yapabilirler.
Yufka inceliğinde açtığınız hamuru bıçakla dikey ve yatay olarak keserek küçük kareler elde edin.
Hazırladığınız kıymalardan karelerin içine koyun.
Baş parmağınız ve işaret parmaklarınızla 4 köşesinden kaldırarak hamuru ortada birleştirin.
Bütün parçaları kıyma harcınız ve hamur bitene kadar tekrarlayın.
Mantıyı pişirmek için; tencereye 1, 5 litre kadar su koyup kaynatın. Kaynadıktan sonra içine bir tatlı kaşığı tuz, biraz sıvı yağ ilave edin. Mantıları kaynayan suya alarak 15 dakika kadar pişirin.
Bu arada servis için sarımsakları soyup dövün, yoğurdu ilave edin.
Tavaya yağları koyarak, salçanızı ilave edip kavurun. En son tavana nane ve pul biber ekleyin.
Pişen mantının üzerine yarım su bardağı kadar su koyup karıştırın ve fazla suyu süzün.
Servis tabağına aldığınız mantının üzerine yoğurt dökün, ardından sosunuzu ve en sonra dilerseniz ekstra pul biber ve naneyi gezdirin.
Afiyet olsun...
BİR YORUM YAPIN 0