Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde yılın tamamını doğal ortamda geçirerek beslenen ve özel bir ırk olan Gökçeada (İmroz) Koyununun coğrafi işaret alım işlemlerinde sona gelindi. Peki İmroz kuzusu nedir ve nereden alınır? İmroz kuzusu nasıl pişer?
İmroz kuzusu Gökçeada Kuzusu olarak bilinmektedir. İmroz, Gökçeada’nın bir diğer adıdır. Gökçeada kuzusu doğal beslenir ve dağlarda yetişen kekikten dolayı kuzu kekik kokmaktadır. Gelişene kadar anne sütüyle beslenen İmroz kuzusu özgürdür, dağlarda yaşar. Az bulunduğu için çok talep görür. Dünyanın İlk ve Tek Sakin Adası (Cittaslow) unvanı bulunan Gökçeada’da yarı yabani sayılabilecek koşullarda uygulanan İmroz koyunu yetiştiriciliği sisteminde koyunlar yıl boyunca adanın değişik yerlerinde, farklı sürü büyüklüklerinde, kendi belirledikleri doğal barınma alanlarında kalarak sadece ada meralarıyla besleniyor.
Koyunlar, yılda sadece bir kez yakalanmakta ve kırkılarak mahsul sayılan kuzuları işaretlenerek satışa hazır hale getiriliyor. Adada tamamen serbest koşullarda yürütülen koyun yetiştiriciliği ülkemizde yapılan hayvan yetiştirme sistemlerinden farklılıklar gösteriyor. Ege Denizi’nin Kuzeybatısında yer alan Gökçeada, yüzölçümü olarak Türkiye’nin en büyük adasıdır. Adada volkanik kütlelerden oluşan engebeli bir arazi yapısı yer alıyor. Akdeniz iklimi özelliği gösteren adada yoğun olarak; zakkum, zeytin, maki türü çalılar ve çam ormanları yer alıyor.
İMROZ NEREDE?
Gökçeada, Çanakkale’ye bağlı ve Türkiye’nin en büyük adasıdır. Ege Denizi’nin kuzeyinde, Saros Körfezi girişinde yer almaktadır. 91 km. kıyı şeridine sahiptir. Yıllık yağış miktarı metrekareye 950 – 1050 mm arasında değişmektedir.
Adanın batısında yer alan İncirburnu Türkiye’nin de en batı noktasını oluşturmaktadır. 2011 ve 2012 yıllarında haftada 2 kez Gökçeada-İstanbul uçak seferleri yapılmış olup, 2013 ve sonrasında ticari yolcu uçuşları yapılmamıştır. Gökçeada Türkiye’de 2016 itibarıyla 11 tane olan Sakin kentlerden(Cittaslow) birisidir.
BİR YORUM YAPIN 0