İrmik denilince akla ilk gelen tatlı olan ve yapılışının kolaylığı ile düşük maliyeti ile ev kadınlarının ilk tercihleri arasında yer alan tatlı çeşididir. Revani irmikli bir tatlı çeşididir. Peki, evde ve kolay revani nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte, pratik ve nefis revani tarifi, malzemeleri ve yapılışı…
Revani tatlısı, Osmanlı döneminden bu yana Türk mutfağında yer alan tatlılardan birisidir. Çeşitli yörelerde sünger ya da yoğurt tatlısı olarak da bilinen bu tatlı, özellikle et yemeklerinden sonra sofraların lezzetine lezzet katmaktadır. Revani tatlısı nefis tarifi ile yapılışı da kolaydır. Farsça ravgani “yağlı, yağda pişmiş, bir tür tereyağlı tatlı”, Farsça ravgan “yağ, özellikle tereyağı/sadeyağı” sözcüğünden gelir. Dolayısıyla revani tatlısına revani denmesinin nedeni, Farsaça'da yağda pişmiş tereyağlı tatlı olduğu için bu ismi almıştır. Gelelim yapımı oldukça basit ve pratik olan revani tatlısı tarifine...
- Güzel bir revani tatlısının yapımında fırın ısısının iyi ayarlanmış olması önemli püf noktalarından bir tanesidir. Fırının önceden ısıtılmış olması gerekiyor. Önceden fırını ısıtmazsanız revani tatlısı beklenen şekilde kabarmaz ve ayrıca da görünümü itibari ile hiç iştah kabartmayan bir tatlı elde etmiş olursunuz.
- Revaninin şerbeti de çok önemli çünkü çok kaynamamış çiğ kalan şerbet tatlınızı hamur yapabileceği gibi çok kaynamaya maruz kalmış şerbette tatlının kısa sürede şekerlenip sertleşmesine neden olacaktır.
- Tatlının şerbetini kaynattıktan sonra hemen tatlıyla şerbeti buluşturmayın çünkü olduğu gibi hamur olur tatlı. Bunun için kaynamış olan şerbeti açık bir alanda 20-25 dakika kadar soğumaya bırakmanız gerekmektedir.
REVANİ TARİFİ:
MALZEMELER
4 yumurta
2 çay bardağı yoğurt
1,5 çay bardağı irmik
5 çay bardağı un
2 çay bardağı toz şeker
2 paket vanilya
2 paket kabartma tozu
1 su bardağı ceviz
Şerbeti için;
3,5 su bardağı şeker
4 su bardağı su
Çeyrek limonun suyu
YAPILIŞI
Malzemeleriniz hazırsa revani tatlısını yapmaya başlayın.
Şerbeti soğuduktan sonra kullanılacağı için her şeyden önce şerbeti hazırlayın ve kenara çekin.
Suyunu ve şekerini bir tencereye alın.
Karışımı tencerede kısık ateşte kaynatın. Tenceredeki karışım kaynadıktan sonra ocaktan alın.
Karışımın limon suyunu ilave edin ve soğumaya bırakın.
Yumurta ve şekeri iyice köpürtün. Bu aşamada yumurtalarınız oda sıcaklığında olursa ve şekerle iyice köpürtülürse kek daha güzel kabaracaktır.
Köpürttüğünüz karışımın içine yoğurdunu, irmiğini ve vanilyasını ekleyin.
Bütün malzemeleri hafifçe karıştırın. Ununu ve kabartma tozunu da ilave edip karıştırın.
Hamurda baloncuk oluşmasını engellemek ve daha düzgün bir kek yapmak için malzemeleri yavaşça karıştırmaya özen gösterin.
Pişirirken kullanacağınız tepsinin içini tamamen yağlayın ve her yerine gelecek şekilde toz şeker serpin.
Hamuru tepsinin içine dökün. Fırında üstü pembeleşinceye kadar pişirin.
Pişen kekin içine kürdan veya çatal batırarak hamurunun pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz.
Fırını önceden ısıtmayın, aksi takdirde kekiniz daha az kabaracaktır.
Fırından çıkardıktan sonra keki baklava dilimleri veya kare şeklinde dilimleyin.
Daha sora üzerine soğumuş olan şerbeti dökün. Şerbeti dilimledikten sonra dökerseniz revani tatlısının kıvamı daha iyi olacaktır.
Dilerseniz üzerini ceviz veya Hindistan cevizi ile süsleyerek servis edin.
Afiyet olsun...
BİR YORUM YAPIN 0