Osmanlı mutfağının önemli tatlılarından bir tanesi olan sübye, oldukça serinletici olması nedeniyle genellikle yaz aylarında yapılıp tüketilmekteydi. Ahtapota benzeyen sübyenin diğer adı da mürekkep balığıdır. Kalamar, Sübye ve Ahtapot aynı familyadan deniz ürünleridir. Peki, sübye nedir, faydaları nelerdir?
Sübyenin ana vatanının neresi olduğu tam olarak bilinmese de kökeni konusunda çeşitli rivayetler bulunmaktadır. Bu tarifin yaklaşık 500 yıl önce İspanya'dan göç eden Yahudiler tarafından öğrenildiği düşünülmektedir. Günümüzde özellikle Tire bölgesinde sıklıkla yapılan aübyenin bilinen pek çok faydası bulunmaktadır. Çabuk bozulduğu için hızlı bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Bu nedenle ticari olarak satılan bir içecek olmamıştır.
Bilinen başlıca faydaları şu şekildedir:
- Uykunun düzene girmesine yardımcı olurken güne güzel bir şekilde başlangıç yapmanızı sağlanır.
- Sindirim sisteminin dengelenmesine yardımcı olur.
- Kabızlık problemlerinin geçmesinde oldukça etkilidir.
- Özellikle yaz mevsiminde buzla servis edildiğinde ferahlatıcı bir etkisi bulunur.
- Tok tuttuğu için insanlar tarafından sıklıkla tercih edilen bir şerbettir.
KAVUN SÜBYESİ NASIL YAPILIR?
Sübye içeçeğinin yapımında kurutulmuş kavun çekirdeği, su ve şeker kullanılmaktadır.Kavun çekirdekleri kavunun lifli kısımlarından ayrılıp yıkanır.
Ardından güneşte iyice kurutulur.
Güneşte kurutulmuş kavun çekirdeklerine çok az şeker eklenip havanda veya mutfak robotunda parçalanır.Kaynayan suya parçalanmış çekirdekler ve şeker eklenip beş dakika kadar kaynatılır.
Ocaktan alınıp, soğutulur. Buzdolabında bir gece bekletilir.
Rengi beyazlaşan sübye temiz bir tülbentten geçirilip cam sürahiye alınır.
İstenirse buz ilavesi ile soğuk servis edilir.Afiyet olsun...
BİR YORUM YAPIN 0