Nefis ve pratik tortilla ekmeği (taco ekmeği) bir çok yemekle beraber tüketilebilir. Lavaş ekmeğine benzeyen bir ekmek türü olan tortilla quesadilla ve fajita gibi yemeklerde de kullanılıyor. Sizler de bu lezzeti denemek istiyorsanız tortilla tarifimize göz atabilirsiniz. Peki, tortilla nasıl yapılır?
Meşhur Meksika yemeklerinden biri olan tortilla, Latin Amerika ülkeleri arasında en popüler lezzetler arasında yer alıyor. Artık gittiğimiz çoğu mekanda sık sık karşılaştığımız fajita, taco, quesadilla gibi yemeklerin yenilmesine yardımcı olan tortilla ekmeği, kökeni Meksika'dır. Oldukça ince yapısıyla, beyaz undan ya da mısır unundan hazırlanabilen tortilla ekmeği, ülkemizdeki lavaş ekmeğine de benziyor. Eğer sofralarınızda gerçek bir Meksika rüzgarı estirmek istiyorsanız tortilla yani taco ekmeği, akşam ya da öğlen; kısacası günün her saatinde yenebiliyor. Son derece fresh bir yiyecek alt yapısı oluşturan tortilla ekmeğini Meksika geziniz sonrası eve gelirken almayı da düşünebilirsiniz.
- Aztekler ve Nahuatl dili konuşan diğer toplumlar, kendi tortillalarını "tlaxcalli" olarak adlandırılır. Bu tür, tortilla prototipi haline gelmiştir.
- Mısır unlu versiyonu orijinal Kuzey Amerika tortillasıdır ve çoğunlukça "otantik tortilla" kabul edilir.
- Beyaz undan yapılan tortillalar, Meksika'nın mısır yetiştirilmeye uygun olmayan bölgelerinde ortaya çıkmıştır.
- Türkiye'deki ismi ise yufka ekmektir. biraz daha büyük yapılır. genellikle Anadolu'nun köylerinde yapılan bir çeşididir.
TORTİLLA EKMEĞİ TARİFİ:
MALZEMELER
4 su bardağı un
2 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI
Derin bir kasenin içerisine aldığınız unu, tuzu ve kabartma tozunu karıştırıp ortasını havuz gibi açın.
Ilıttığınız suyu oluşturduğunuz bu havuzun içerisine boşaltıp, kenarlardan unları alarak yavaş yavaş kulak memesi kıvamına getirin.
Hamurunuz cıvık olursa biraz daha un, sert olduysa biraz daha su ekleyin.
Kulak memesi kıvamına gelen hamuru ceviz büyüklüğünde bezelere ayırın ve üzerini nemli bir bezle kapattıktan sonra yarım saat dinlendirin.
Dinlenen hamur bezeleri unlanmış zemine aldıktan sonra bir merdane yardımıyla yuvarlak bir biçimde açın.
Lavaş boyutunda açtığınız hamurlarınızı ısınmış yağsız tavada önlü arkalı pişirin.
Afiyet olsun...
BİR YORUM YAPIN 0