Dünya Peynir Ödüllerinde Türkiye'yi temsilen ilk kez yarışan Balıkesir, Kirli Hanım peyniriyle bronz madalyayla döndü. Bir peynir ülkesi olan ülkemiz, nihayetinde Norveç'ten bir ödülle döndü. İşte detaylar...
Ülkemizde hâlâ her yörede geleneksel yöntemlerle yöreye has birçok farklı çeşit peynir üretiliyor. Hayvancılığın önemli bir geçim kaynağı olduğu düşünüldüğünde Türkiye, önemli bir peynir ülkesi. Sadece Balıkesir'e ait 50 farklı çeşit peynir türü bulunan ülkemizin birçok yerinde coğrafi işaretli çok sayıda peynir türü olduğu biliniyor. Ancak ne yazık ki peynirlerimiz dünya tarafından yeterince tanınmıyordu. Geçtiğimiz günlerde Norveç'te gerçekleşen Dünya Peynir Ödüllerinde ülkemizi temsilen katılan Balıkesir, "Kirli Hanım" peyniriyle evine bronz madalyayla döndü. Kirli Hanım peynirinin ülkemize yaşattığı bu gurur, ülkemize has diğer tüm lezzetlerimiz açısından da umut verdi.
KİRLİ HANIM PEYNİRİNDEN GURURLANDIRAN ÖDÜL
Her yıl dünyanın birçok yerinden çeşitli peynirlerin yarıştığı Dünya Peynir Ödülleri, bu yıl Norveç'te gerçekleşti. 43 ülkeden 4 bin 502 farklı peynir türünün katıldığı yarışmada Balıkesir'in "Kirli Hanım" peyniri bronz madalyanın sahibi oldu.
"Süper altın", "altın", "gümüş" ve "bronz" madalya kategorilerinde değerlendirilen peynirlerin yarıştığı yarışmanı temel amacı hikâyesi olan ve özenli üretilmiş karakterli peynirlerin ismini duyurmak, üretimlerinin devamlılığını sağlamak ve pazarlanmasına desteklemek. 35 yıldır ilk kez ülkemize bir madalya getiren Kirli Hanım peynirinin başarısının arkasında "50 Peynirli Şehir Balıkesir" kitabının yazarları Neşe Aksoy Biber ve Berrin Bal Onur’un katkısı oldukça büyük.
DÜNYA GASTRONOMİSİNDE ÖNEMLİ BİR KAPI AÇILMIŞ OLDU
Ülkemizin kazandığı bu başarı hakkında konuşan Neşe Aksoy Biber, "İlk kez Türkiye’nin geleneksel ve yerel peynirleri uluslararası bir ortamda kendini duyurma şansına sahip oldu. Dünya gastronomisinin önemli paydaşlarının yer aldığı etkinlikte Türkiye’nin peynirleri oldukça ilgi gördü. Dünyanın en önemli ve en kapsamlı peynir yarışmasında hem stant açarak hem de ürünlerin yarışma masasında olması sağlanarak önemli bir kapı açıldı." şeklinde konuştu.
Kirli Hanım peynirinin bu başarıyı kazanmasında coğrafi işaretli uluslararası bir çalışma çerçevesinde reçetesinin kayıt altına alınmasının önemli bir faktör olduğunu belirten Berrin Bal Onur, sözlerine şöyle devam etti: "Yok olmaya yüz tutan bir peynirin kayıt altına alma çalışmalarıyla hafızalarımıza geri taşınması, bu bilgi ile tüketiciler tarafından talep edilmesi, üreticilerin üretim motivasyonu kazanması, korunan reçetelerin günümüz koşulları ile anlatılması ve uluslararası listelere kaydedilerek, coğrafi işaret tescil çalışmalarının yürütülmesi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin vizyoner etkin bir yerel yönetim olması önemli faktörler oldu. Türkiye’ye ve dünyaya baktığımızda bu şekilde bütünlük içinde yapılan çalışmaların başarıya ulaştığını görüyoruz. Kirli Hanım da bu yolda iyi bir örnek."
BİR YORUM YAPIN 0