500 yıldır kahvaltıların vazgeçilmezi! Turistler akın akın yemeye geliyor

Yemekleriyle ünlü Gaziantep'in coğrafi işaret olarak tescillenen lezzeti katmeri 500 yıldır kahvaltıların vazgeçilmezi oluyor. Yerli ve yabanı turistlerinde yemeye geldiği katmer en çok beğenilen tatlılar arasında yerini alıyor.

Gastronomi şehri Gaziantep, birbirinden farklı yemekleriyle öne çıkıyor. Özellikle tescilli ürün olan ve asırlardır sofralarda servis edilen katmer ise maharetli ellerde tam bir lezzet şölenine dönüşüyor. Başta Gaziantep olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yoğun olarak tüketilen katmere lezzetini ise Antep fıstığı ve kaymak veriyor. 500 yıllık bir gelenek haline gelen katmer ilk olarak sabah servis edilse de artık günün her saatinde tüketiliyor.

YENİ EVLENEN ÇİFTLERİN İLK KAHVALTISIYKEN TESCİLLİ LEZZET OLDU

Gaziantep'te yeni evlenen çiftlerin evlerine düğün sabahı katmer gönderilmesiyle başladığı belirtilen katmer geleneği halen günümüzde de devam ediyor. Gaziantep geleneği olarak gelin ve damadın, düğünden sonraki ilk kahvaltısında sofrayı süsleyen katmer, günümüzde tescilli lezzet olarak kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin de en çok beğendiği tatlılar arasında yer alıyor.

"GAZİANTEP'TE SABAH KAHVALTISINDA TERCİH EDİLİR"

Antep fıstığı ve kaymağın buluştuğu katmere Gaziantep halkının yanı sıra yerli ve yabancı turistlerin de ilgi gösterdiğini belirten Babacan, "Katmer, Gaziantep'te yerli ve yabancı turistlerin en çok tercih ettiği lezzetlerden biridir. Katmerin yapımına sabah 05.00'te başlanır ve akşam 21.00'a kadar servis yapılır. Katmer genellikle Gaziantep'te sabah kahvaltısında tercih edilir. Daha önceleri ise geleneksel olarak gelin ve damadın ilk sabah kahvaltısı katmerdi. Düğünden sonraki ilk kahvaltıda sağdıçlar katmer alır, gelin ve damada ilk sabah kahvaltısında katmer götürülürdü. Günümüzde halen devam eden bu geleneğin yanı sıra vatandaşlar katmeri artık günün her saatinde tercih ediyor" ifadelerine yer verdi.

KATMER NASIL YAPILIR?

Katmerin yapılışıyla ilgili de bilgi veren Babacan, "Un, tuz ve su ile yoğurulan hamur bir gün boyunca dinlendirilir. Dinlenen hamur el ile ince bir şekilde açılır. İçerisine, Antep fıstığı, tereyağı ve kaymak konulur. Daha sonra katlayarak taş ocağı fırına verilir. Fırından çıkan katmerin üzerine Antep fıstığı serpilir ve servise hazır hale gelir" ifadelerini kullandı.

Z kuşağının son TikTok trendi: Buzlu domatesli sorbe!

İLİŞKİLİ HABER

Z kuşağının son TikTok trendi: Buzlu domatesli sorbe!
Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0