Siirt'in 'Tillo heriresi' coğrafi işaret aldı! Tillo heriresi nasıl yapılır?

Siirt'in Tillo ilçesinde yetişen organik üzümlerden yapılan 'Tillo heriresi' geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün başvurusu sonucu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen üzüm pestili, kentte yetişen 'bineytati' ve 'sinceri' çeşidi üzümlerden yapılıyor.

Kentte yetişen "bineytati" ve "sinceri" çeşidi üzümlerden yapılan pestil, lezzetiyle talep görüyor. Geçen yıl "Tillo heriresi" adıyla Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaretle tescillenen pestil, zahmetli çalışmalarla üretiliyor.  İlçeye bağlı Sinep köyünde yaşayan Hilmi Sevinç ve aile üyeleri, üzümlerin toplanmasından pestilin hazırlanmasına kadar her aşamada birlikte çalışıyor. Sevinç, büyüklerinden yapımını öğrendiği pestili, 2003 yılından bu yana ticari olarak ürettiklerini ve piyasaya sürdüklerini söyledi.

TİLLO HİRRESİ NASIL YAPILIR?

TİLLO HİRRESİ NASIL YAPILIR?

Ürünleri Siirt başta olmak üzere İstanbul ve bazı illere gönderdiklerini ifade eden Sevinç, "Üzümleri kendi bağımızdan ve başka bağlardan temin ediyoruz. Sinep heriresi meşhurdur, herkes yapamaz. Yapımını babam ve annemden öğrendim. Yaklaşık 80 yıllık bir geçmişi var, daha önce sadece evde tüketmek için yapıyorduk." dedi.

Pestilin üretimini çocukları ve torunlarına öğrettiğini dile getiren Sevinç, bunun zahmetli bir iş olduğunu belirtti.

TİLLO HİRRESİ NASIL YAPILIR?

TİLLO HİRRESİ NASIL YAPILIR?

Metin Sevinç de herirenin tescillenmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi.

TİLLO HERİRESİ NASIL YAPILIR?

Sevinç, herirenin nasıl yapıldığını şu ifadelerle anlattı:

TİLLO HİRRESİ NASIL YAPILIR?

TİLLO HİRRESİ NASIL YAPILIR?

"Bağdan üzümü getirip sıkıyoruz. Şire haline getirdikten sonra kovalara doldurup bekletiyoruz. Sonra 3 saat kaynatıyoruz. Ardından suyunu alıp un ve beyaz toprakla mayalıyoruz. Mayayı kazana boşaltıyoruz, kaynadıktan sonra 1 saat 15 dakika ateşin üzerinde pişiriyoruz. Ne kadar kaynarsa o kadar güzel oluyor. Herire piştikten sonra tepsilere doldurup damlara bırakıyoruz, sabaha kadar damlarda kaldıktan sonra baklava gibi kesiyor sonra yeniden kurutmak üzere seriyoruz."

Sevinç, herirenin geleneksel yöntemlerle yapıldığını ve oldukça sağlıklı olduğunu aktardı.

Çocuğunuzun sağlıklı bir okul dönemi geçirmesi için uzmanından beslenme tüyoları

İLİŞKİLİ HABER

Çocuğunuzun sağlıklı bir okul dönemi geçirmesi için uzmanından beslenme tüyoları
Kahvaltılarınıza renk katacak pratik tarif: Patates taco!

İLİŞKİLİ HABER

Kahvaltılarınıza renk katacak pratik tarif: Patates taco!
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0