Ayçiçek yağı fiyatları artmaya devam ediyor! 300 lirayı aşacağı belirtiliyor

Ayçiçek yağında son 80 günde yapılan 3 zamla birlikte fiyatlar yükseldi. Sektör temsilcileri, rafta en düşük 5 litrelik PL yağın 300 lirayı aşabileceği belirtiliyor.

Son günlerde artan maliyetler nedeniyle ayçiçek yağı fiyatları da kendini göstermeye başladı. Dünya Gazetesi'nden Mehmet Hanifi Gülel'in haberine göre, ayçiçek yağına son 80 günde 3 kez zam geldi. En düşük private label (PL) markalı 5 litrelik pet ayçiçek yağının fiyatı 229.50 liradan 259 liraya yükseldi. 

Ayçiçek yağı 80 günde 3 zam aldı

Ayçiçek yağı 80 günde 3 zam aldı

"300 LİRAYI AŞABİLECEĞİ SÖYLENİYOR"

En son 4 Eylül’de zamlanan ayçiçeği yağı, 4 Ekim itibarıyla yeni bir zam geldi ve yüzde 12.8 artışla 29,5 lira arttı. Sektör temsilcileri, rafta en düşük 5 litrelik PL yağın 300 lirayı aşabileceği belirtiliyor. Kısa bir süre önce yurt dışında 1000 dolar civarında seyreden ham yağ fiyatları da 1100 doları aşmış durumda. İç piyasada ise ham yağ fiyatlarının yük­sek olduğunu ifade eden temsilciler, şu an ham yağın ton fiyatının 46 bin lira se­viyesinde olduğunu aktarıyorlar. Bu yı­lın ilk 8 ayında 806 bin 322 ton ithalata karşılık, 732.9 milyon dolar ödendi. İt­halat önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 29.3 düşüş gösterdi.

Bu artışların nedeni olarak yurtdışında ham yağ fiyatlarının beklenenden önce yükselmesi, iç piyasadaki artışı etkilediği belirtiliyor.

Fiyatın belli bir seviyeyi aşması halinde devlet tarafından bir müdahalenin gelme olasılığının olduğuna dikkat çeken Onat Angı, "4 Ekim’de Ukrayna ile imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nda (STA) ayçiçek yağları ile ilgili de bir kısım barındırıyor. Bizden önce Ukraynalıların haberi oldu ve hemen spekülasyon yapmaya başladılar. Pazartesi günü Ukrayna menşeli ayçiçek yağı vergisinin yüzde 20’ye düşürüldü denildi. Bu konuyu gümrükçülere sorduğumuzda ise öyle bir şeyin olmadığını ve yüzde 36’lık verginin hala olduğunu söylediler. Diğer yandan, yüzde 20’lik bir tarife kontenjanı var ama 1 Ocak’ta devreye girecek. Beklenti onu erkene çekilmesiydi ama daha olmadı. Bu saatten sonra olur mu bilinmez" dedi.

 

Uzmanlar uyardı: Ucuz zeytinyağına dikkat: Sahte olabilir! Kaliteli zeytinyağı nasıl anlaşılır

İLİŞKİLİ HABER

Uzmanlar uyardı: Ucuz zeytinyağına dikkat: Sahte olabilir! Kaliteli zeytinyağı nasıl anlaşılır
Bitki çayı demliği nasıl seçilir? En iyi bitki çayı demliği modelleri

İLİŞKİLİ HABER

Bitki çayı demliği nasıl seçilir? En iyi bitki çayı demliği modelleri
Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0