Türkiye'nin geleneksel pişirme yöntemleriyle tanışın! Bu yöntemler asırlardır mutfaklarımızda

Tadı damağımızda kalan çeşit çeşit yemek kültürüyle geniş bir yelpazeye sahip olan Türk mutfağı, pişirme yöntemleriyle de oldukça dikkat çekiyor. Yemeğe lezzet veren bu pişirme yöntemleri asırlardır mutfağımızda yer alıyor. Peki kültürümüzde var olan pişirme yöntemleri neler hadi gelin birlikte bakalım.

Türkiye'nin geleneksel pişirme yöntemleri, zengin kültürel mirasın ve çeşitli coğrafi işaretlerin etkisiyle şekillenmiştir. Bu yöntemler hem yemeğe lezzet katarken hem de sağlıklı bir yöntem acısından önemli bir yere sahip oluyor. Bu pişirme yöntemleri önemli bir kaynak olarak yer alırken yemeklerde lezzeti artırırken, pişirme yöntemleri aynı malzemeyi farklı tatlarla ortaya çıkarmaktadır. Bu pişirme kültürü sadece yemek sunmakla kalmaz aynı zamanda sosyal hayatın, aile yapısının ve misafirperverliğin de önemli bir parçası olduğunu göstermektedir. Peki kültürümüzde ne gibi pişirme yöntemleri mevcuttur hadi gelin bakalım.

Türkiye

Türkiye

 1. YÖNTEM MANGAL:

Kültürümüzde oldukça sevilen ve özellikle yaz aylarında piknikte tercih edilen mangal yöntemi, yemeği pişirirken damakta unutulmaz bir tat bırakıyor. Özellikle etleri ateşten 10 santim yukarıda tutmak ise oldukça önemli.

2. YÖNTEM: IZGARA

Eski bir pişirme yöntemi olarak günümüze kadar gelen ızgarada pişirme, kolay kullanımı sayesinde sevdiklerinize lezzetli yemekler yapmak için şahane bir yöntem.

3. YÖNTEM: SAC

Kültürümüzde özellikle Anadolu'da pişirme yöntemi olarak tercih edilen sac, üzerinde pişirilen hamur işleri ile hayran bırakıyor. Kültürümüzde uzun yıllar var olan ve günümüze kadar ulaşan sacda pişirme yöntemi, peynirli, kıymalı, sade ya da patatesli bir çok gözleme yapılıyor.

4. YÖNTEM: TAŞ FIRIN

Anadolu topraklarında yüz yıllık bir pişirme yöntemi olan taş fırın, pişirilen birçok yemeğin kokusuyla herkesi mest etmiştir. Yemeği oldukça lezzetli hale getiren taş fırında pişirme yöntemi, yemeği ağır ağır pişirmesiyle ön plana çıkıyor.

5. YÖNTEM: KUZİNE 

Günümüzde daha kırsal kesimlerde kullanılan kuzine ya da geniş sobaların fırınında yemek pişirilirken üzerinde de kestane, sıvı içecekler (çorba g.b.) ürünler pişirilebiliyor. Şimdilerde kuzine yöntemine oldukça hasret kalmaktayız.

6. YÖNTEM: KÖZDE PİŞİRME

Geleneksel Türk kahvesinin en eski yöntemlerinden biri olan közde pişirme ile modern yöntemlere göre kahvenin aroması ve lezzeti daha fazla oluyor. Özellikle bakır olarak tercih edilen bu yöntem tadına bakanların vazgeçilmezleri arasında yerini alıyor.

Trabzon hurmasının cilde faydaları nelerdir? Trabzon hurmasından cilt maskesi

İLİŞKİLİ HABER

Trabzon hurmasının cilde faydaları nelerdir? Trabzon hurmasından cilt maskesi
Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0