Bu tekniklerle MasterChef'in şefi gibi hissedeceksiniz! İşte bilmeniz gereken mutfak terimleri

Yemek sanatı, gastronominin estetik ve teknik yönleriyle bir araya getirir. Bu alanda kullanılan mutfak terimleri ise hazırlanan yemeklerin daha profesyonel olmasını sağlarken yemek tutkunları için de oldukça önem taşır. İşte bazı temel mutfak terimleri.

Mutfakta zaman geçirmek ve mutfak tekniklerini bilmek yapılan yemeklerde büyük önem taşımaktadır. Her bölge, kedine özgü malzemeler ve pişirme yöntemleriyle zengin bir mutfak kültürü oluşturmuştur. Kültür, sosyal ve sanatın birleşme yolu olan mutfakta ise bazı teknik yöntemler bulunmaktadır. Bu teknikler, yemeklerde pişirme sürecinin temel taşını oluştururken aynı zamanda lezzetli yemeklerinde anahtarıdır. İşte mutfaklarınızda bilmeniz gereken bazı yemek teknikleri...

MUTFAK TERİMLER

KONFİ:

Genellikle et veya sebzelerin kendi yağı içinde düşük sıcaklıkta uzun süre pişirilmesi anlamına gelmektedir. Mutfakta yemek yaparken uygulayacağınız bu yöntem yemeklerin lezzetini artırmak için en güzel tekniklerden biridir. Konfi özellikle Fransız mutfağında sıklıkla kullanılmaktadır.

KEFİNİ ALMAK

Tavuk, et veya kemik haşlarken kaynayan suyun üzerinde oluşan beyaz yoğun köpük tabakasına "kef" denir. Tavuk ya da et haşlanırken üzerinde oluşan bu beyaz köpüğü almak daha lezzetli ve aromalı tavuk veya kemik suyu elde etmenizi sağlamaktadır.

DELGAZE ETMEK

Yemeğin arda kalan kısımlarını değerlendirmek adına da harika bir yöntem olan delgaze etmek, tavada kalan kahverengi, karamelize olmuş parçacıkları (fond) çözme ve bu parçacıklardan lezzetli bir sos yapmak için sıvı ekleme işlemidir. Bu teknik, özellikle et pişirildikten sonra tavada kalan lezzetli kısmının değerlendirilmesi için kullanılır. 

BENMARİ

Hemen hemen herkesin bildiği benmari, hassas malzemelerin doğrudan ateşle temas etmeden, dolaylı ısı ile eritilmesini sağlayan bir yöntemdir. Bu yöntemde, bir kap su kaynatılır üzerine bir başka kap yerleştirilir. Altta kaynayan su üstte kalan malzemeyi nazikçe eritir. Bu yöntemle daha pürüzsüz ve homejen bir kıvam elde edilir.

KARAMELİZE ETMEK

Karamelize, şekerin yüksek sıcaklıkta eritilmesiyle elde edilen bir işlemdir. Karamelize işlemi genellikle tatlılarda, soslarda ya da sebzelerde yapılmaktadır. Lezzetli bir tat ortaya çıkaran karamelize işlemi, yemeklere farklı bir aroma katmaktadır.

BÖRMANİYE

'Börmaniye' terimi, tereyağı ve unun mükemmel uyumunu ifade eden bir karışımdır. Börmaniye, "yoğurulmuş tereyağı" anlamına gelmektedir. Çorbalardan soslara kadar, içeriğinde bol su bulunan yemeklerin koyulaştırılması ve kıvam kazanması için kullanılır. Börmariye için eşit miktarda tereyağı ve un gerekir. 

ŞOKLAMA

Şoklama işlemi, genellikle gıda ve diğer ürünlerin iç kısımlarının hızlı bir şekilde düşük sıcaklıklara soğutulmasını ifade eder. Bu işlem genellikle ürünlerin kalitesini korumak ve raf ömrünü uzatmak için kullanılmaktadır.

Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0