Erzincanlı arkeologdan altın değerinde ekmek: “Bu buğday geçmişten geliyor”

Arkeolog Gizem Demirbüken, Erzincan'da babasına ait arazide karakılçık buğdayını ata tohumlarından yetiştirmeye başladı. Yetiştirdiği buğdayları değirmende öğütüp KOSGEB desteği ile açtığı fırında ekmek yapan Demirbüken, sağlık açısından birçok faydası bulunan ata buğdayının tarladan sofralara taşınmasını sağlıyor.

İstanbul'dan memleketi Erzincan'a dönen 34 yaşındaki arkeolog Gizem Demirbüken, tanıdığı aracılığıyla ulaştığı karakılçık buğdayının ata tohumunu tarlasına ekti. Geçtiğimiz yılın sonbahar aylarında tarlasına buğdayları eken Demirbüken, bu yıl ağustos ayında hasat etti. KOSGEB desteği ile fırın açan Gizem Demirbüken, hasat ettiği buğdaylardan elde ettiği un ile fırınında ekmek yapıp satmaya başladı. 

Arkeolog Gizem Demirbüken ürettiği ata buğdayını su değirmeninde una dönüştürüyor

Arkeolog Gizem Demirbüken ürettiği ata buğdayını su değirmeninde una dönüştürüyor

"BU TOPRAKLAR MEDENİYETİN BEŞİĞİ"

Ata buğdaylarının tarladan sofraya kadar gelmesine eşlik eden Demirbüken, "Bu bir eve dönüş hikayesi" diyerek girişimcilik macerasını anlattı. Gizem Demirbüken, "Döndüğüm evimin yanında bir şey üreterek, bunu da kaliteli bir şekilde yapıp, tüm dünyaya satabileceğimizi göstermek, ülkemizde insanların daha mutlu, daha güvende olduklarını göstermek istedim. Arkeoloji okuduktan sonra zaten şunu biliyorum, uğruna savaşın yapıldığı bu topraklar, inanılmaz değerli ve bu topraklar medeniyetin beşiği.

Demirbüken KOSGEB desteğiyle fırın açtığını belirtiyor

Demirbüken KOSGEB desteğiyle fırın açtığını belirtiyor

Dünyada beklenen bir gıda krizi var. Bunu ben söylemiyorum, açın bütün haber kanalları bunu söylüyor. O yüzden bütün hikayeyi bir araya toplayıp, bu çerçevede bakıp ülkemizde buna göre hareket etmeliyiz. Köyünde arazisi olan, evi olan bütün genç arkadaşlarımın köye dönmesini istiyorum." ifadelerini kullandı.

KOSGEB desteğiyle açtığı fırında ata buğdayıyla ekmek yapıp satıyor

KOSGEB desteğiyle açtığı fırında ata buğdayıyla ekmek yapıp satıyor

Ata buğdayı tohumlarından yüksek verim aldığını belirten Demirbüken, ürettiği ekmeğin son derece değerli olduğunu da vurguladı.

Demirbüken günde 300 adet ekmek yapıldığını belirtiyor

Demirbüken günde 300 adet ekmek yapıldığını belirtiyor

"HİÇBİR İNOVATİF TEKNOLOJİ BUNU YAPAMIYOR"

Günlük ekmek üretiminin 300 adeti bulduğunu söyleyen Gizem Demirbüken, "Küçük ölçekli bir işletmeyiz ancak çok değerli bir şey üretiyoruz. Ürettiğimiz ekmek bence altın külçesi değerinde çünkü insan sağlığı için o kadar değerli. Şimdilik başlangıç olarak üç çeşit ekmek çalıştık. Raf ömrü 7 gün, buzdolabına koyduğunuz zaman 6 ay sonra çıkarıp ısıtıp tüketebilirsiniz. Bu buğday, geçmişten geliyor ve şu an hiçbir teknolojinin yapamadığını, insan sağlığı için yapabiliyor. Unun içindeki glüteni parçalıyor ve bizim için sağlıklı aminoasitlere dönüştürüyor. Bu müthiş bir şey. Şu an hiçbir inovatif teknoloji bunu yapamıyor." diyerek ata buğdayının sağlık açısından faydalı olduğunu da aktardı.

Ata buğdayının sağlık açısından birçok faydası olduğu biliniyor

Ata buğdayının sağlık açısından birçok faydası olduğu biliniyor

YURT DIŞINA SATIŞ YAPMAYI HEDEFLİYOR

Demirbüken üretim aşamalarıyla ilgili, "Unumuzu da su değirmeninde üretiyoruz. Su değirmeni bu işlemi yaparken, buğdayı öğütürken unu yakmıyor. Bu da bize inanılmaz bir yoğunluk veriyor ve lezzetinde fark ediyor. Ben ata tohumlarımızdan bir seçki oluşturup bütün mutfak girdilerini üretebildiğimiz bir hikaye hayal ediyorum ve bunun da finalde restoranlaştığı, gidip hem tadına baktığınız ve ürünü satın alabildiğiniz bir hikaye olsun istiyorum. Yine finalde yine bu markanın yurt dışına satılabildiği günleri hayal ediyorum. Bunu yapmak çok zor değil." dedi.

Hataylı Ayşe Özgün 13 yıldır servis şoförlüğü yaparak geçimini sağlıyor

İLİŞKİLİ HABER

Hataylı Ayşe Özgün 13 yıldır servis şoförlüğü yaparak geçimini sağlıyor
İlayda Nur Çınar Yasemin.com - İnternet Editörü
Yasemin - İlayda Nur Çınar

Editör Hakkında

BİR YORUM YAPIN 0