Canan Karatay yine ezber bozdu: 'Kullanmayın' dedi tartışmanın fitilini ateşledi

Prof. Dr. Canan Karatay bir kez daha tartışılacak bir konuya değindi. Karatay, özellikle yüksek korumalı güneş kremlerinin vücuda D vitamini alımını engellediğini belirterek, güneş kremlerinin kansere neden olduğunu söyledi.

Yaz aylarında sıcak havalardan etkilenmek istemeyen vatandaşlar güneş kremlerini çantalarından eksik etmiyor. Güneş kremleri hakkındaki tartışmalar yıllardır bitmiyor. Kimileri mutlaka kullanın diyor, kimileri ise zararlı olduklarını iddia ediyor. Özellikle tatile çıkanların bolca kullandığı güneş kremi tıp dünyasını ikiye böldü.Prof. Dr. Canan Karatay, güneş kreminin kanser yaptığını söyledi, ortalık karıştı. Karatay, özellikle yüksek korumalı güneş kremlerinin vücuda D vitamini alımını engellediğini belirterek, güneş kremlerinin kansere neden olduğunu söyledi.

Canan Karatay

Canan Karatay

"GÜNEŞ KREMİ KANSER YAPIYOR"

Karatay, "Asla ama asla güneş kremi kullanmayın, kanser yapıyor. Her türlü kimyasal maalesef hücrelerimizin DNA'sını bozuyor" dedi.

"GÜNEŞ KREMİ KANSER YAPIYOR"

Karatay şu ifadeleri kullandı:

"Güneş hayattır. Ultraviyole B ışını ciltte kolesterol varsa D vitamini üretir, yoksa üretmez. D vitamini ciltte üretildikten sonra dolaşımla karaciğere gider aktive olur, böbreğe gider aktive olur ve ondan sonra faydası vardır. D vitamini hayat kurtaran bir vitamindir. Aslında vücutta üretildiği için vitamin bile değildir. Ama başka bir ad koyulmadı. O bakımdan cildimize güneş ışınının hiçbir engel olmadan, hiçbir koruyucu kullanmadan vurmasını, etkilemesini sağlamamız lazım."

 Karatay şu ifadeleri kullandı:

Karatay şu ifadeleri kullandı:

  • "Koruyucular kimi neden koruyor kardeşim? Koruyucuların kanser yaptığı biliniyor. Bir kere D vitaminini önlediği için tehlikeli. Ayrıca o koruyucuların içerisindeki kimyasallar! Bir de kolesterol ilaçları, kolesterolü düşürdüğü için D vitamini olmuyor. O da tehlikeli. Yani kanınızda, cildinizde, hücrelerinizde kolesterol düşükse D vitamini üretilemiyor. Diyoruz ya 'Gün ışığı yeterlidir' diye. Aslında bunu söylemek istiyorum."

"BİLİMSEL BİR VERİ YOK"

Canan Karatay'ın bu görüşleri, uzmanlar arasında farklı değerlendirmelere neden oldu.

Dermatolog Doç. Dr. Ezgi Özkur, güneş kremlerinin güneşin zararlı etkilerinden korunmak için önemli olduğunu vurgulayarak, güneş kremi kullanımının D vitamini eksikliği yaptığına dair bilimsel verilerin olmadığını belirtti. Özkur'a göre, güneş kremi, cilt kanseri riskini azaltmada etkili bir araç olarak kabul ediliyor.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 17

abdullah 1 ay önce

peki güneşte kızarınca cilt kanseri olmak daha mı iyi ? D vitamini sadece güneşten alınmaz, sadece plajda kullandığımız bu kadarcık krem de D vitaminini engellemez..

selvan 1 ay önce

Canan hocam dediyse inanırım

hasan 1 ay önce

Güneşten korunmak için uygulanan her türlü ürün D vitamini eksikliğine yol açabilir. Bu ürünleri cankurtaranlar gibi günde 8-9 saat güneş altında kalanlar kullanabilir. Onlarda yine günde en az 20 dakikalık bir süre krem sürmeden gün ışığından faydalanmalıdır. Kolesterol ilaçları da ancak dislipidemi durumunda ve hekim kontrolünde değerlendirilmelidir. Canan hanım tartışmalı konularda görüş bildiren ve bu nedenle medyanın ilgisini çeken değerli bir hocamızdır. Ancak, bana bazen ipin ucu kaçıyor gibi geliyor.

selim karakurt 1 ay önce

kesinlikle haklı allah razı olsun ondan

Toplam 1 beğeni

abdullah 23 1 ay önce

sağlık sektörü insanların sağlığını düşünmüyor onlara yoluncak kaz gözü ile bakıyor.bu yahudi mantığını bırakın ve insan olmaya çalışın.insanlığımızı unutup paraya tapar olduk.insanlığın hayrına faydasına olacak işler yapın hemşehrim canan karatay gibi olun.

Toplam 1 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun